Mazanec

Autor: Maky Kucharova HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 120 minut Doba přípravy
Střední Obtížnost
2 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Velikonoční tradice.

Ingredience

  • 500g hladké mouky
  • 1 kostka droždí (40g)
  • 100g cukru
  • 100g másla (nebo jiný rostlinný tuk typu Hera)
  • 3 žloutky
  • sůl
  • citrónová kůra
  • 200ml mléka
  • vejce na potření
  • rozinky
  • plátky mandlí

Příprava

Připravíme si kvásek. Do vlažného mléka dáme lžičku cukru, přidáme droždí, zamícháme, zasypeme troškou hladké mouky a necháme vzejít na teplém místě, alespoň 15 minut.

Do mísy dáme mouku, sůl, rozehřáté vlažné máslo, žloutky, citr. kůru, do důlku nalijeme kvásek a vypracujeme tužší těsto. Nakonec přidáme do těsta rozinky. Necháme kynout zakryté utěrkou na teplém místě přibližně hodinu.

Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, z každého uděláme bochánek, dáme na plech s pečicím papírem a necháme ještě 15 minut kynout, pak bochánek potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlovými plátky a uprostřed nožem naznačíme křížek.

V předehřáté troubě 180°C pečeme asi 35 minut.

Tip na závěr : Dobrou chuť!

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept