Musaka s lilkem

Autor: Maky Kucharova HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 120 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
4 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Musaka je tradiční zapékaný pokrm, který pochází z Balkánu nebo Blízkého východu. Nejznámější je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého, podušeného masa, lilku a plátků brambor, vše zalité bešamelovou omáčkou. Skvěle se hodí se jak na oběd, tak k večeři.

Ingredience

  • 300g mleté hovězí maso
  • 6 PL olivový olej
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka rajčat
  • sůl, pepř, oregáno, špetka muškátového oříšku
  • 6 ks brambor
  • 1 ks střední lilek
  • 100g balkánský sýr

Příprava

Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme maso a osmahneme ho několik minut ze všech stran. Přidáme koření a prolisovaný česnek. Mícháme, aby se koření rozvonělo. Nakonec přidáme rajčata, osolte, opepřete, promícháme, popř. podlijeme. Přiklopíme poklicí a necháme na mírném plameni cca půl hodiny probublávat.

Mezitím předehřejeme troubu na 150 °C. Nakrájíme na tenké plátky omyté lilky, osolíme je a dáme na plech na kuchyňské utěrky cca na 20 minut vypotit (pustí přebytečnou vodu). Oškrábeme brambory, a také je nakrájíme na tenké plátky.

Do zapékací misky vytřené olivovým olejem narovnáme vrstvu brambor, osolíme je, na ně dáme vrstvu masové směsi a tu poklademe plátky lilků. Vrstvy opakujeme. Horní vrstva by měly být brambory. Dáme péct přikryté poklicí nebo alobalem na 45 minut do trouby rozehřáté na 150 °C.

Ingredience Bešamel

  • 2 PL máslo
  • 2 PL hladká mouka
  • 100 ml mléko
  • 100 ml vysokoprocentní smetana
  • 30 g parmazán

Příprava Bešamel

V kastrůlku rozehřejeme 2 lžíce másla, opečeme na nich mouku na velmi světlou jíšku, tu pak zalijeme studeným mlékem a smetanou.

Přidáme sýr, lehce promícháme, než se rozpustí. Bešamel má být docela řídký, aby se dal nalít na musaku. Pokud ho máte hustý, nařeďte ho mlékem.

Po 45 minutách pečení musaku zalijeme bešamelem a dáme do trouby na dalších cca 20 minut, teplotu zvedneme na 200 °C. Pečeme už odkryté. Výsledkem by měla být pěkně zlatavá vrstva na povrchu.

Tip na závěr : Dobrou chuť!

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept