Nadýchaný cheesecake se slaným karamelem

Autor: Matapece HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 180 minut Doba přípravy
Náročné Obtížnost
10 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Cheesecake je krásně jemný, krémový a slaný karamel mu dodá příjemný šmrnc. Jeho příprava je náročnější, ale veřte, že se námaha vyplatí. Tento dezert okouzlí každého, komu dort naservírujete!

Ingredience

  • 90 g piškotů
  • 90 g karamelových sušenek Lotus
  • 90 g rozpuštěného másla
  • 800 g čerstvého sýra (Philadelphia, Cream cheese, Lučina)
  • 150 g cukru krupice
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 3 vajíčka
  • 1 žloutek
  • 180 g zakysané smetany

Příprava

Připravíme si dortovou formu o průměru 22 cm, dno vyložíme pečícím papírem a zvenku formu obalíme alobalem.

Sušenky a piškoty rozmixujeme a smícháme s rozpuštěným a vychladlým máslem. Sušenkovou směs namačkáme na dno a okraje formy do výšky cca 2 cm a dáme chladit do lednice.

Mezitím si připravíme náplň. Sýr, cukr a mouku dáme do mísy a společně promícháme metličkou. Postupně přidáváme vajíčka a žloutek a dobře vše zapracujeme. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu.

Směs nalijeme na sušenkový základ a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C na 30 minut. Poté stáhneme teplotu na 120°C a cheesecake dopékáme dalších 45 až 55 minut.

Upečený cheesecake vyndáme z trouby a opatrně ho kolem dokola ořízneme od formy, aby při chladnutí nepopraskal. Necháme ho zcela vychladnout ve formě a vložíme do lednice ideálně přes noc. Poté dort přendáme na servírovací tác.

Ingredience Přeliv - slaný karamel

  • 100 g cukru krupice
  • 40 g másla
  • 80 g smetany ke šlehání 33%
  • 1/2 lžičky soli

Příprava Přeliv - slaný karamel

Cukr dáme do rendlíku a při střední teplotě zahříváme a tavíme na karamel. Vmícháme na kousky nakrájené máslo a následně i smetanu. Dobře promícháme přidáme sůl a necháme při nízké teplotě provařit 2 minuty.

Karamel necháme za občasného míchání vychladnout a pak jím přelijeme cheesecake. Zdobíme dle naší fantazie.

Tip na závěr : Všechny suroviny musejí mít pokojovou teplotu. Sýrovou náplň nešleháme, ale pouze mícháme, aby se do krému zbytečně nedostal vzduch. Pečeme na horní a spodní ohřev.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept