Příprava
Máslo můžeme nastrouhat na struhadle (v žádném případě nerozehříváme) a promícháme ho s moukou a cukrem, zpracujeme, a nakonec přidáme žloutek.
Těsto zbytečně moc nehněteme, aby se máslo nezačalo příliš rozpouštět. Čím méně budeme hníst, tím křehčí těsto budeme mít.
Hotové těsto zabalíme do fólie nebo pytlíku a dáme do ledničky odpočinout na několik hodin, ideálně přes noc.
Odleželé těsto rozválíme na plát tenký asi půl centimetru nebo méně a vykrajujeme naše oblíbené tvary.
Nezapomeneme, že linecké cukroví je třeba slepovat, takže připravíme polovinu tvarů v celku, polovinu tvarů s malým otvorem.
Pečeme v troubě předehřáté na 160 ° C asi 10 minut, dokud nám těsto nezrůžoví.
Ještě teplé přední části (s dírou) obalujeme v cukru, případně posypeme, docílíme tak toho, že nám cukr na nich bude držet.
Zadní díly mažeme marmeládou, vhodná je jakákoliv vaše oblíbená marmeláda, která je trošku kyselejší, tím se vyrovná sladká chuť těsta a vznikne opravdová lahůdka. Marmeládu ideálně nanášíme na stranu, která byla blíže k plechu, tak nám budou linecké lépe držet a taky budou z obou stran krásné.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář