Paella s kuřecím masem a rýží z rychlé pánve

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 50 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
6 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Paella s kuřecím masem (Paella de Pollo) je jednou z nejchutnějších variant této ikonické španělské klasiky, která pochází z Valencie. Jedná se o sytý a barevný pokrm, jehož tajemství spočívá v kulatozrnné rýži, která se vaří v široké pánvi a absorbuje bohatou chuť. Šafrán je klíčový, dodává rýži typickou zlatavou barvu a nezaměnitelné, lehce kořenité aroma. Připravte si doma tuto autentickou paellu s kuřecím masem a zažijte kousek Španělska. Důležité je rýži během vaření nemíchat, aby se na dně vytvořila křupavá vrstva známá jako socarrat.

Ingredience

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g kuřecího masa
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • špetka šafránu (nebo trocha kurkumy jako levnější varianta)
  • 2 lžičky soli (dle chuti)
  • 200 g krájených rajčat z plechovky nebo pasaty
  • 120 g mraženého hrášku
  • 300 g kulatozrnné rýže na paellu
  • cca 1,2 l horké vody
  • 2 kelímky Knorr bohatého zeleninového bujónu

Příprava

V široké pánvi s nízkým okrajem rozehřejeme olivový olej. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme ji dozlatova. Poté přidáme nasekaný česnek a krátce orestujeme, aby se rozvoněl. Vsypeme kostky kuřecího masa, osolíme, lehce opepříme a za občasného míchání opékáme, dokud maso nezíská ze všech stran barvu.

Přidáme mletou sladkou papriku a špetku šafránu, rychle promícháme, aby paprika nezhořkla. Vmícháme krájená rajčata (nebo pasatu) a přidáme mražený hrášek. Společně krátce podusíme, aby se chutě propojily.

Do směsi vsypeme rýži a rovnoměrně ji rozprostřeme po celé pánvi – od této chvíle rýži už nemícháme, pouze ji lehce rozhrnujeme.

Rýži zalijeme tak, aby byla ponořená horkou vodou, přidáme Knorr bohatý zeleninový bujon, promíchame, aby se bujon rozpouštil. Vaříme na středním plameni již bez míchání, dokud neabsorbuje většinu tekutiny a nezačne být měkká, ale stále lehce na skus (al dente).

Ke konci vaření plamen ztlumíme a necháme paellu dojít, aby se na dně vytvořila typická lehce připečená křupavá vrstva rýže (socarrat). Pánev v této fázi už nemícháme, jen ji můžeme občas pootočit nebo posunout, aby se propekla rovnoměrně.

Hotovou paellu s kuřecím masem necháme pár minut odležet mimo oheň. Před podáváním ji posypeme nasekanou petrželovou natí a servírujeme s měsíčky citronu, které si každý může na talíři vymačkat podle chuti.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept