Příprava
V široké pánvi s nízkým okrajem rozehřejeme olivový olej. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme ji dozlatova. Poté přidáme nasekaný česnek a krátce orestujeme, aby se rozvoněl. Vsypeme kostky kuřecího masa, osolíme, lehce opepříme a za občasného míchání opékáme, dokud maso nezíská ze všech stran barvu.
Přidáme mletou sladkou papriku a špetku šafránu, rychle promícháme, aby paprika nezhořkla. Vmícháme krájená rajčata (nebo pasatu) a přidáme mražený hrášek. Společně krátce podusíme, aby se chutě propojily.
Do směsi vsypeme rýži a rovnoměrně ji rozprostřeme po celé pánvi – od této chvíle rýži už nemícháme, pouze ji lehce rozhrnujeme.
Rýži zalijeme tak, aby byla ponořená horkou vodou, přidáme Knorr bohatý zeleninový bujon, promíchame, aby se bujon rozpouštil. Vaříme na středním plameni již bez míchání, dokud neabsorbuje většinu tekutiny a nezačne být měkká, ale stále lehce na skus (al dente).
Ke konci vaření plamen ztlumíme a necháme paellu dojít, aby se na dně vytvořila typická lehce připečená křupavá vrstva rýže (socarrat). Pánev v této fázi už nemícháme, jen ji můžeme občas pootočit nebo posunout, aby se propekla rovnoměrně.
Hotovou paellu s kuřecím masem necháme pár minut odležet mimo oheň. Před podáváním ji posypeme nasekanou petrželovou natí a servírujeme s měsíčky citronu, které si každý může na talíři vymačkat podle chuti.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář