Příprava
Vepřový bok omyjeme čistou vodou a důkladně osušíme papírovou utěrkou.
Kůži bůčku rozkrájíme na mřížku skrz kůži i sádlo. Poté ze všech stran osolíme a do nakrájené kůže sůl důkladně vetřeme.
Maso položíme do pekáčku kůží dolů. Pekáček volíme velký tak, aby jím byl tak akorát vyplněný. Podlijeme vodou a vložíme na 20 minut do trouby na 220 stupňů.
Poté snížíme teplotu na 140 stupňů, pekáček přiklopíme nebo přikryjeme alobalem. Takhle necháme péct bůček cca 3 hodiny a podle potřeby přidáváme vodu nebo vývar.
Česnek oloupeme a pokrájíme, cibuli také a přidáme do pekáčku. Bok pečeme další 2 hodiny.
Nakonec pečený vepřový bůček otočíme kůží navrch, odkryjeme, zvýšíme teplotu na 200 stupňů a pečeme, dokud nejsme spokojeni s barvou kůrky. Podáváme s chlebem, hořčicí a křenem. Skvělé jsou i bramborové knedlíky.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář