Ratatouille rizoto: zeleninové jídlo s francouzskou chutí

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 30 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
4 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Ratatouille rizoto je skvělá volba pro všechny, kdo milují lehká a přitom chutná jídla. Kombinuje tradiční francouzskou zeleninu – lilek, cuketu, papriku a rajčata – s jemným krémovým rizotem. Výsledkem je voňavý, zdravý a sytý oběd, který si zamilujete hned po prvním soustu.

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule, nasekaná nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 1 lilek, nakrájený na kostky
  • 1 cuketa, nakrájená na kostky
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostky
  • 200 g rýže Arborio
  • 400 g drcených rajčat (konzervovaných)
  • 500 ml vody
  • Knorr Bohatý bujón zeleninový
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá bazalka na ozdobu

Příprava

Cibuli, lilek, cuketu, papriky a česnek nakrájejte na menší kousky. Rajčata spařte, oloupejte a nasekejte, nebo použijte konzervovaná. Základem ratatouille rizota je čerstvá zelenina, která dodá jídlu barvu i chuť.

Na větší pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli s česnekem. Restujte dozlatova, poté přidejte papriku, lilek, cuketu a krátce opékejte. Nakonec přidejte rajčata, dochuťte solí, pepřem a bylinkami. Tato směs tvoří zeleninovou část ratatouille, která bude později vmíchaná do rizota. Duste cca 15 minut.

Mezitím si připravte vývar z Knorr Bohatého bujónu zeleninového – v cca 700 ml horké vody rozpusťte kostku a udržujte vývar teplý. Výrazná chuť vývaru krásně doplní jemnost ratatouille rizota.

V jiné hlubší pánvi orestujte rýži na troše oleje, dokud není lehce průsvitná. Poté postupně přilévejte horký vývar s bujónem a za stálého míchání vařte do krémové konzistence. Tento krok je klíčový pro hedvábnou strukturu ratatouille rizota.

Když je rýže téměř hotová, přidejte do ní zeleninovou směs ratatouille. Jemně promíchejte a nechte ještě 2–3 minuty prolnout chutě. Ratatouille rizoto tak získá ideální rovnováhu mezi zeleninou a rýží.

Na závěr případně dochuťte solí, pepřem, parmazánem nebo olivovým olejem. Ratatouille rizoto podávejte s čerstvými bylinkami navrch.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept