Domácí rozpeky neboli vdolky

Autor: Maky Kucharova HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 90 minut Doba přípravy
Střední Obtížnost
1 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Rozpeky jsou tradiční bochánky z kynutého těsta, které se dělají na Plzeňsku a jsou pečené v troubě. Podávají se jako příloha k dušené mrkvi či čočce, můžete se s nimi ale setkat i místo knedlíků k bílé houbové omáčce. Tento recept vám ukáže, jak si snadno tyto kynuté vdolky připravit i doma.

Ingredience

  • 500g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 80g měkkého másla
  • 250 ml mléka
  • 40 g cukru
  • 2 žloutky
  • sůl
  • máslo na potření

Příprava

Poté přidáme zbZ vlažného mléka, droždí a 1 PL cukru uděláme kvásek Necháme ho vzejít stranou na teplém místě alespoň 15 minut.

Smícháme v míse zbytek surovin, uděláme důlek, vlijeme kvásek a vypracujeme těsto. Necháme 30-60 min. kynout na teplém místě zakryté utěrkou.

Poté vytvarujeme bochánky a dáme je na plech. necháme kynout 30min.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180-200°C asi 20 min.

Ještě horké je potřeme máslem.

Tip na závěr : Dobrou chuť!

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept