Rychlá polévka z červené čočky a rajčat s opečenými semínky

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 15 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
4 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Červená čočka je zdravá luštěnina, kterou není třeba namáčet, a proto je vaření s ní velmi jednoduché. Tato lahodná polévka z červené čočky a rajčat je hotová raz dva a díky opečeným semínkům je i plná zdravých tuků. Dejte si ji k večeři, nebo s kouskem pečiva třeba i k obědu.

Ingredience

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 šálku červené čočky
  • 2 mrkve
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 vanička bohatého bujonu Knorr zeleninového
  • 20 g lněných semen (F50F)
  • 20 g sezamových semen (F50)
  • 20 g dýňových semen

Příprava

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek a mrkev oloupeme a nakrájíme na plátky. Na oleji zpěníme cibuli, po chvíli přidáme mrkev a posléze česnek (pozor, aby nezhořknul). Krátce opékáme.

Přidáme čočku, rajčata a litr vody a přivedeme k varu. V polévce rozpustíme bujon a vaříme do změknutí čočky.

Rozmixujeme tyčovým mixérem a dochutíme solí a pepřem.

Mezitím, co se polévka vaří, předehřejeme troubu na 180 stupňů. Semínka smícháme, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct.

Po zhruba 12 minutách jsou semínka upečená. Čočkovo-rajčatovou polévku servírujeme s upečenými semínky.

Tip na závěr : Polévka z červené čočky je skvělý způsob, jak si dopřát pravidelnou dávku této zdravé luštěniny. Červená čočka totiž obsahuje železo, selen, fosfor, zinek a vitamín B6. Právě díky železu a bílkovinám je vhodná pro vegetariány a vegany. Diabetici zase ocení její schopnost postupného uvolňování glukózy do krve.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept