Příprava
Hovězí plec očistíme a prošpikujeme slaninou – zajistí to šťavnatost a chuť. Pokud nemáte čas na špikování, můžete slaninu nakrájet na malé kostičky a opečeme ji spolu se zeleninou.
Mrkev, petržel a celer oloupeme a nakrájíme na kostičky. Tím vytvoříme základ chutné omáčky.
Ve větším hrnci nebo tlakovém hrnci rozpálíme sádlo a maso na něm ze všech stran prudce opečeme dohněda. To mu dodá chuť a uzavře šťávy uvnitř. Poté maso vyjmeme a dáme stranou.
Do stejného hrnce přidáme nakrájenou zeleninu a restujeme ji do zlatavé barvy. Trvá to zhruba 10 minut. Přidáme sklenici Halali, což nám usnadní přípravu a dodá výraznou chuť, typickou pro svíčkovou na smetaně.
Vložíme maso zpět do hrnce. Zalijeme horkou vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso skoro celé ponořené. Přiklopíme a dusíme doměkka – asi 2 hodiny. V tlakovém hrnci stačí 45 minut.
Měkké maso vyjmeme, omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Přidáme smetanu a dochutíme solí a cukrem – někdo přidává i lžíci octa nebo citronové šťávy pro lepší vyvážení chuti.
Maso nakrájíme na plátky, podáváme přelité jemnou omáčkou. Svíčková na smetaně se tradičně podává s houskovým knedlíkem, ale výborně chutná i s bramborovými.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář