Příprava
Rýži propláchneme a vsypeme do vařící osolené vody. Tak aby byla všechna rýže ponořená.
řidáme hřebíček a za občasného promíchání rýži vaříme asi 10 minut. Pak přebytečnou vodu slijeme, hřebíček vyndáme a rýži zalijeme mlékem. Za stálého míchání rýži dovaříme úplně doměkka.
Přisypeme do ní 2 balíčky vanilkového cukru, 2 lžíce cukru krupice, kousek másla, nastrouháme kůru z jednoho citronu a promícháme.
Přikryjeme pokličkou. Pod pokličkou rýže ještě dojde. Poté ji necháme vychladnout.
Žloutky oddělíme od bílků a zamícháme je do prochladlé rýže. Z bílků ušleháme tuhý sníh a také ho zlehka vmícháme do sladké rýže.
Zapékací pekáč vymažeme máslem a na dno rozetřeme polovinu rýže. Na ni naskládáme půlky meruněk, jednu vedle druhé. Meruňky přikryjeme vrstvou zbylé rýže. Povrch poklademe slabými plátky másla a dáme zapéci do trouby.
Pečeme asi 45 až 50 minut při 150 °C, dokud povrch nezezlátne a nákyp nezíská pevnou konzistenci.
Upečený rýžový nákyp s meruňkami na talíři posypeme moučkovým cukrem, můžeme ještě ozdobit ovocem, nebo polít meruňkovou šťávou.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář