Rýžový nákyp s meruňkami

Autor: Maky Kucharova HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 90 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
4 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Tip na sladký oběd

Ingredience

  • 1 l mléka
  • 400g rýže
  • 2 vejce
  • 1 citrón
  • 4 hřebíčky
  • 2 PL cukr krupice
  • 150 g máslo
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • špetka soli
  • moučkový cukr na podávání
  • kompotované nebo čerstvé meruňky, či jiné ovoce (cca 10 ks)

Příprava

Rýži propláchneme a vsypeme do vařící osolené vody. Tak aby byla všechna rýže ponořená.

řidáme hřebíček a za občasného promíchání rýži vaříme asi 10 minut. Pak přebytečnou vodu slijeme, hřebíček vyndáme a rýži zalijeme mlékem. Za stálého míchání rýži dovaříme úplně doměkka.

Přisypeme do ní 2 balíčky vanilkového cukru, 2 lžíce cukru krupice, kousek másla, nastrouháme kůru z jednoho citronu a promícháme.

Přikryjeme pokličkou. Pod pokličkou rýže ještě dojde. Poté ji necháme vychladnout.

Žloutky oddělíme od bílků a zamícháme je do prochladlé rýže. Z bílků ušleháme tuhý sníh a také ho zlehka vmícháme do sladké rýže.

Zapékací pekáč vymažeme máslem a na dno rozetřeme polovinu rýže. Na ni naskládáme půlky meruněk, jednu vedle druhé. Meruňky přikryjeme vrstvou zbylé rýže. Povrch poklademe slabými plátky másla a dáme zapéci do trouby.

Pečeme asi 45 až 50 minut při 150 °C, dokud povrch nezezlátne a nákyp nezíská pevnou konzistenci.

Upečený rýžový nákyp s meruňkami na talíři posypeme moučkovým cukrem, můžeme ještě ozdobit ovocem, nebo polít meruňkovou šťávou.

Tip na závěr : Zbytek rýže, co se nevejde případně do pekáčku na zapékání, lze podávat jako rýžovou kaši.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept