Příprava
V míse smíchejte mouku, cukr a sušené droždí. Přilijte vodu a mléko a promíchejte. Nakonec přidejte měkké máslo a vejce a v robotu nebo šlehačem s hnětacími háky zadělejte hladké pružné těsto. Přístroj zapněte jen na nízké otáčky, aby se těsto dobře provzdušnilo. Pokud nemáte robot, samozřejmě těsto zvládnete zadělat ručně. Nechte asi hodinu pod čistou utěrkou na teplém místě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
Zatím si připravte náplň: skořici smíchejte s cukrem. Troubu zapněte na 180 °C.
Vykynuté těsto propracujte na pomoučené pracovní ploše a rozválejte na asi 3 mm silný obdélník. Po celém povrchu ho potřete rozpuštěným máslem a posypejte skořicovým cukrem.
Poté obdélník podélně zaviňte jako roládu a krájejte z ní asi 3–4 cm široké rolky. Formu nebo zapékací misku vymažte máslem a rolky do ní vyskládejte tak, aby byl vidět řez. Příliš je na sebe nemačkejte, ale ani nemusíte dělat mezery, během pečení k sobě hezky skynou. Kdybyste je chtěli péct samostatně, pak šneky krájejte vysoké jen asi 2–3 cm a klaďte je volně vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem. Při dovinutí rolády okraj potřete vodou, ať se k sobě vrstvy těsta lépe přilepí a šneci se při dokynutí a pečení nerozvinou.
Šneky ve formě či na plechu nechte ještě asi deset minut kynout. Pak vložte do trouby a pečte přibližně 25 minut dozlatova. Po vyndání nechte vychladnout.
Zatím si připravte cukrovou polevu. Moučkový cukr smíchejte s vanilkou a citronovou šťávou.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář