Skvělá domácí vánočka

Autor: Maky Kucharova HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 180 minut Doba přípravy
Střední Obtížnost
1 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Jednoduchý recept na tradiční slavnostní dezert, který si vychutnáte nejen o Vánocích.

Ingredience

  • 350 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 70 g rozpuštěného vlažného másla
  • 70 g cukru krupice
  • 30 g rozinek
  • 30 g mandlí plátky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu/vanilkového cukru
  • 1 lžička citr. kůry
  • sůl
  • vejce na potření

Příprava

Do mísy/robota dáme mouku, cukr a špetku soli. Promícháme a ve středu vytvoříme důlek. Přidáme asi polovinu mléka a rozdrobíme droždí. Rozmícháme a zapracujeme část mouky, abychom vytvořili řídké těsto. Zakryjeme a necháme kvásek vzejít – asi 15 až 20 minut. Kvásek zvětší objem.

Ke kvásku a mouce přidáme zbylé mléko. Přidáme i vejce, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Vložíme do robota hák na hnětení/popř. si vezmeme do ruky dřevěnou vařečku opačným koncem, a hnětáme v robotu 7 minut, v ruce poměrně déle. Přidáme rozinky a ještě chvíli prohnětáme. Těsto by mělo být hezky hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.

Těsto dáme do mísy, zakryjeme fólií a necháme 60 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní desku. Zvážíme na váze a rozdělíme na 6 stejně velkých dílů. Každý díl dlaní stočíme do kuličky a necháme chvíli odpočinout. Poté jej dlaněmi rozválíme na pramen dlouhý asi 30 cm.

Prameny si rozložíme na pracovní desku a postupně splétáme (podrobně lze najít na internetu na videonávodu). Postupně prameny překládáme. Jakmile máme upleteno, oba konce stiskneme a přeložíme pod vánočku. Vánočku dáme na plech (vystlaný pečicím papírem), zakryjeme a necháme kynout alespoň 60 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.

Troubu si mezitím předehřejeme na 180 °C. Jakmile je vánočka pěkně vykynutá, potřeme jí rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Dáme do trouby, snížíme teplotu na 160 °C a pečeme asi 45 minut. V polovině vánočku zkontrolujeme. Upečenou vánočku dáme na mřížku a před zakrojením ji necháme úplně vychladnout. Posypeme moučkovým cukrem.

Tip na závěr : Dobrou chuť.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept