Příprava
Do mísy/robota dáme mouku, cukr a špetku soli. Promícháme a ve středu vytvoříme důlek. Přidáme asi polovinu mléka a rozdrobíme droždí. Rozmícháme a zapracujeme část mouky, abychom vytvořili řídké těsto. Zakryjeme a necháme kvásek vzejít – asi 15 až 20 minut. Kvásek zvětší objem.
Ke kvásku a mouce přidáme zbylé mléko. Přidáme i vejce, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Vložíme do robota hák na hnětení/popř. si vezmeme do ruky dřevěnou vařečku opačným koncem, a hnětáme v robotu 7 minut, v ruce poměrně déle. Přidáme rozinky a ještě chvíli prohnětáme. Těsto by mělo být hezky hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.
Těsto dáme do mísy, zakryjeme fólií a necháme 60 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní desku. Zvážíme na váze a rozdělíme na 6 stejně velkých dílů. Každý díl dlaní stočíme do kuličky a necháme chvíli odpočinout. Poté jej dlaněmi rozválíme na pramen dlouhý asi 30 cm.
Prameny si rozložíme na pracovní desku a postupně splétáme (podrobně lze najít na internetu na videonávodu). Postupně prameny překládáme. Jakmile máme upleteno, oba konce stiskneme a přeložíme pod vánočku. Vánočku dáme na plech (vystlaný pečicím papírem), zakryjeme a necháme kynout alespoň 60 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.
Troubu si mezitím předehřejeme na 180 °C. Jakmile je vánočka pěkně vykynutá, potřeme jí rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Dáme do trouby, snížíme teplotu na 160 °C a pečeme asi 45 minut. V polovině vánočku zkontrolujeme. Upečenou vánočku dáme na mřížku a před zakrojením ji necháme úplně vychladnout. Posypeme moučkovým cukrem.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář