Quiche neboli slaný koláč je původem z Francie a jeho těsto se vypracovává pouze z mouky, vody a studeného másla. Plnit jej můžeme prakticky čímkoliv – například tato verze je vhodná i pro vegetariány a je plná zeleniny (mrkve, brokolice a jarní cibulky), kterou báječně doplňuji zdraví prospěšné maitake houby a vlašské ořechy. A pokud neseženete maitake, nevadí. Nahraďte je shitake. :)
Ingredience Těsto
- 500 g celozrnné mouky
- 125 g másla
- 250 ml vody
Příprava Těsto
Troubu předehřejeme na 170°C. Připravíme si formu na dort, tu vyložíme pečicím papírem a vymažeme tukem.
V míse smícháme mouku, máslo, které jsme si nakrájeli na kostičky a vodu. Vypracujeme těsto. To necháme přikryté půl hodiny odpočívat v chladničce.
Z těsta pak vyválíme asi půl centimetru tlustý plát, který vtlačíme do dortové formy tak, abychom měli dvoucentimetrové okraje.
Na dno položíme kolečko pečicího papíru, které zatížíme (například syrovými fazolemi nebo rýží). Pečeme dozlatova – asi 20-30 minut.
Když je korpus hotový, naplníme ho půlkou zeleninové směsi a polovinou rozdrobeného kozího sýra. Vrstvy opakujeme a poté zalijeme rozšlehanými vejci. Pečeme asi půl hodiny, dokud nejsou vejce pevná na dotek.
Ingredience Náplň
- 2 lžíce olivového oleje
- 300 g mrkve
- 150g Maitake hub (F50F)
- 150 g brokolice (F50F)
- 80 g jarní cibulky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 stroužky česneku
- 50 g vlašských ořechů (F50F)
- 100 ml smetany (sojové)
- 1 1/2 vaničky bohatého bujónu Knorr zeleninového
- 4 vejce
- 125 g měkkého kozího sýra
Příprava Náplň
Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké proužky nebo půlkolečka. Brokolici omyjeme a rozebereme na malé růžičky. Houby maitake nakrájíme na plátky. Jarní cibulku omyjeme a nakrájíme na kolečka.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej a opečeme na něm veškerou zeleninu a houby. Po chvilce přidáme do pánve tymián a utřený česnek.
Chvíli opékáme, pak do směsi přidáme drcené vlašské ořechy, smetanu a vaničku zeleninového bujonu, který v horké tekutině rozmícháme. Směs necháme vychladnout.
Recepty na každý den
Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář