Slaný koláč (quiche) z mrkve a jarní cibulky

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 70 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
6 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Quiche neboli slaný koláč je původem z Francie a jeho těsto se vypracovává pouze z mouky, vody a studeného másla. Plnit jej můžeme prakticky čímkoliv – například tato verze je vhodná i pro vegetariány a je plná zeleniny (mrkve, brokolice a jarní cibulky), kterou báječně doplňuji zdraví prospěšné maitake houby a vlašské ořechy. A pokud neseženete maitake, nevadí. Nahraďte je shitake. :)

Ingredience Těsto

  • 500 g celozrnné mouky
  • 125 g másla
  • 250 ml vody

Příprava Těsto

Troubu předehřejeme na 170°C. Připravíme si formu na dort, tu vyložíme pečicím papírem a vymažeme tukem.

V míse smícháme mouku, máslo, které jsme si nakrájeli na kostičky a vodu. Vypracujeme těsto. To necháme přikryté půl hodiny odpočívat v chladničce.

Z těsta pak vyválíme asi půl centimetru tlustý plát, který vtlačíme do dortové formy tak, abychom měli dvoucentimetrové okraje.

Na dno položíme kolečko pečicího papíru, které zatížíme (například syrovými fazolemi nebo rýží). Pečeme dozlatova – asi 20-30 minut.

Když je korpus hotový, naplníme ho půlkou zeleninové směsi a polovinou rozdrobeného kozího sýra. Vrstvy opakujeme a poté zalijeme rozšlehanými vejci. Pečeme asi půl hodiny, dokud nejsou vejce pevná na dotek.

Ingredience Náplň

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 300 g mrkve
  • 150g Maitake hub (F50F)
  • 150 g brokolice (F50F)
  • 80 g jarní cibulky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g vlašských ořechů (F50F)
  • 100 ml smetany (sojové)
  • 1 1/2 vaničky bohatého bujónu Knorr zeleninového
  • 4 vejce
  • 125 g měkkého kozího sýra

Příprava Náplň

Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké proužky nebo půlkolečka. Brokolici omyjeme a rozebereme na malé růžičky. Houby maitake nakrájíme na plátky. Jarní cibulku omyjeme a nakrájíme na kolečka.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej a opečeme na něm veškerou zeleninu a houby. Po chvilce přidáme do pánve tymián a utřený česnek.

Chvíli opékáme, pak do směsi přidáme drcené vlašské ořechy, smetanu a vaničku zeleninového bujonu, který v horké tekutině rozmícháme. Směs necháme vychladnout.

Tip na závěr : Koláč servírujeme teplý, nebo studený.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept