Slavnostní a přitom snadná svatomartinská husa

Autor: Maky Kucharova HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 180 minut Doba přípravy
Střední Obtížnost
1 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Až překvapivě jednoduchý recept na svatomartinskou husu. Tímto slavnostním obědem či večeří ohromíte všechny hosty!

Ingredience

  • 1 husa (cca 3 kg)
  • sůl, kmín
  • jablka

Příprava

Husu si nejprve připravíme a nasolíme. Z břišní dutiny vyjmeme droby i přebytečný tuk. Pak husu ze všech stran i zevnitř pořádně osolíme (opravdu solí nešetřete) a okmínujeme. Dáme na plech nebo na mřížku a necháme odležet v lednici. Minimum je přes noc, ideál je 24 hodin.

Nasolenou husu osušíme a dutinu vyplníme jablky. Na pečení je ideální plech s vyšším okrajem.

Husu před pečením podlijeme vodou a dáme péct do trouby rozehřáté na 120 °C. Pečeme podle velikosti husy 4 až 6 hodin. Maso musí jít po upečení úplně od kosti. Pro pěkně křupavou kůrčičku husu ke konci vyndáme z trouby. Troubu rozehřejeme na 230 °C. Pak husu vrátíme a zprudka zapečeme asi 15 minut.

Upečenou husu dáme stranou a necháme v klidu odpočívat. Mezitím z plechu slijeme přebytečný tuk. Dáme na sporák a zalijeme vodou. Necháme přijít k varu a zároveň seškrábeme a rozmícháme všechny připečeniny. Přes cedník slijeme do rendlíku a svaříme na silnou šťávu. Odpočatnou husu naporcujeme a podáváme spolu se šťávou. A samozřejmě přidáme i knedlíky a zelí!

Tip na závěr : Skvělou přílohou ke svatomartinské huse jsou bramborové knedlíky, případně karlovarský knedlík.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept