Příprava
Husu si nejprve připravíme a nasolíme. Z břišní dutiny vyjmeme droby i přebytečný tuk. Pak husu ze všech stran i zevnitř pořádně osolíme (opravdu solí nešetřete) a okmínujeme. Dáme na plech nebo na mřížku a necháme odležet v lednici. Minimum je přes noc, ideál je 24 hodin.
Nasolenou husu osušíme a dutinu vyplníme jablky. Na pečení je ideální plech s vyšším okrajem.
Husu před pečením podlijeme vodou a dáme péct do trouby rozehřáté na 120 °C. Pečeme podle velikosti husy 4 až 6 hodin. Maso musí jít po upečení úplně od kosti. Pro pěkně křupavou kůrčičku husu ke konci vyndáme z trouby. Troubu rozehřejeme na 230 °C. Pak husu vrátíme a zprudka zapečeme asi 15 minut.
Upečenou husu dáme stranou a necháme v klidu odpočívat. Mezitím z plechu slijeme přebytečný tuk. Dáme na sporák a zalijeme vodou. Necháme přijít k varu a zároveň seškrábeme a rozmícháme všechny připečeniny. Přes cedník slijeme do rendlíku a svaříme na silnou šťávu. Odpočatnou husu naporcujeme a podáváme spolu se šťávou. A samozřejmě přidáme i knedlíky a zelí!
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář