Šopský salát

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 10 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
2 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Šopský salát je bulharská klasika, jejímž základem jsou tři druhy zeleniny – rajčata, okurka a červená paprika. A samozřejmě balkánský sýr, případně feta, pokud vám nevadí její vyšší cena. Zeleninu volte ideálně ze zahrádky nebo od prověřeného pěstitele – jakmile jsou rajčata krásně uzrálá a sladká, má šopák úplně jiné grády!

Ingredience

  • 10 cherry rajčat
  • 1 salátová okurka
  • 1 červená paprika
  • 100 g balkánského sýra
  • Olivový olej
  • Koření Knorr Oregáno drhnuté

Příprava

Zeleninu omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme balkánský sýr, který nakrájíme nadrobno nebo nastrouháme.

Zeleninu a sýr smícháme se zálivkou z olivového oleje a oregána a můžeme servírovat šopský salát.

Tip na závěr : Proč se šopský salát jmenuje šopský? Jeho jméno je odvozené od šopského etnika, žijícího v oblasti kolem bulharského hlavního města Sofie. V Bulharsku ovšem šopák chutná úplně jinak, protože do něj dávají koření čubricu. Toto koření obsahuje saturejku, pískavici a chilli a má specifickou chuť. Salát si připravte klidně „po česku“ bez čubricy, nebo klidně s ní – dnes už ji seženete i u nás.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept