Staročeské bramborové placky s povidly a mákem s cukrem

Autor: Maky Kucharova HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 60 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
1 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Brambory v kuchyni nesmí chybět – bez nich by nebyly bramborové knedlíky, bramboráky, bramboračka,.. A taky bramborové placky! Ty jsou skvělé jako příloha, ale se správnou náplní i jako hlavní chod – ať už oběd nebo večeře. Tento jednoduchý recept je na 12 placek o průměru 15 cm.

Ingredience

  • 400g brambor vařených ve slupce
  • 150g hladké mouky (podle škrobnatosti brambor), plus na podsypání
  • 1 vejce
  • 50g sádla na potření placek
  • švestková povidla, mletý mák, moučkový cukr
  • špetka soli

Příprava

Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a najemno nastrouháme. K bramborám přidáme mouku, vejce a sůl.

Vypracujeme těsto, které si rozdělíme menší šišky a na pomoučeném vále z nich vyválíme tenké placky.

Placky poté opékáme na sucho na pánvi z obou stran. Opečené placky ihned pomažeme rozpuštěným sádlem.

Potřeme povidly a posypeme mákem s cukrem. Přeložíme na půl a podáváme.

Tip na závěr : Placky je možné vykrajovat miskou, aby byly placky stejně velké.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept