Šťavnatý holandský řízek

Autor: PaBu HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 40 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
4 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Holandský řízek je navzdory názvu klasický český recept, který nezklame. Budete potřebovat jen kvalitní mleté maso a pak už jen ingredience, které máte nejspíše v kuchyni. Nejlepší je podávat holandský řízek s domácí bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Ingredience

  • 500 g mletého masa mix vepřové a hovězí
  • 100 g goudy nebo eidamu
  • 2 vejce
  • Sůl, pepř
  • Hladká mouka
  • Vejce na obalování
  • Strouhanka

Příprava

Maso smícháme s nastrouhaným sýrem, vejci a ochutíme solí a pepřem.

Tvarujeme malé placky a obalujeme v klasickém trojobalu. Nejprve v hladké mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance.

Smažíme na sádle do zlatova a poté je necháme odpočinout 10 minut v troubě na 160 stupňů. Holandský řízek podáváme s kaší nebo bramborami.

Tip na závěr : Na závěr posypeme petrželkou. Pro odlehčení můžeme přidat i okurkový nebo rajčatový salát. A jaká je historie holandského řízku? Vznikl z klasického řízku, vídeňského, který se v rakouské kuchyni objevil v 19. století. Navzdory názvu je holandský řízek původem z českých zemí a není ani jasné, kdy vznikl. Jisté je, že se mu říká holandský, protože eidam či gouda, sýry používané při jeho přípravě, pocházejí z Holandska.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept