Sýrová omáčka

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 20 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
4 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Sýrová omáčka vyžaduje jen pár surovin a přitom dokáže z obyčejných těstovin udělat naprostou lahůdku. Její základ je máslo, mouka, mléko a sýr – podle toho, jaký použijete, bude omáčka buď jemná (v případě goudy), nebo chuťově výraznější (v případě parmazánu). Nebojte se experimentovat s různými druhy sýra.

Ingredience

  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • Muškátový oříšek
  • 300 g sýra (ideálně grana padano nebo parmazán)

Příprava

Na másle zapražíme mouku. Dáváme pozor, abychom ji nepřipálili.

Postupně přidáváme mléko, okořeníme troškou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku a vaříme do zhoustnutí – trvá to asi dvě minuty. V průběhu vaření mícháme. Nejlepší je metlička, která zároveň zařídí, že bude výsledná omáčka hladká a bez hrudek.

Do směsi přidáme nadrobno nastrouhaný sýr. Plotnu ztlumíme (v případě indukce a plynu) nebo vypneme (v případě sklokeramiky) a necháme v omáčce rozpustit sýr. Sýrovou omáčku dochutíme solí a pepřem.

Tip na závěr : Sýrová omáčka je lahodná také s kousky masa – můžeme použít libovolné maso, co nám třeba zbylo z předešlého dne. Jednoduše hotové kousky naservírujeme na těstoviny a ty pak polijeme omáčkou. Výborná je taky v kombinaci s čerstvými bylinkami, například petrželí.

Diskuse k receptu (1)

Nový komentář
randy90 31.08.2020

Rychlá a chutná omáčka, na které není co zkazit 🙂

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept