Vajíčkový koláč ze staršího chleba s rajčatovou omáčkou

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 45 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
6 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Co se starým chlebem? Buď krutony, italský salát panzanella, nebo tenhle báječný koláč! Vyšlehaná vajíčka s parmazánem se upečou na lůžku z pasírovaných rajčat a mangoldu, takže tenhle nenápadný páj má vše – zeleninu, bílkoviny a díky chlebu i sacharidy.

Ingredience

  • 500 g chleba
  • 300 ml rajčatové passaty
  • 1 vanička bohatého bujonu Knorr zeleninového
  • 1 kg mangoldu (nebo listového špenátu, F50F)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 15 g maizeny (kukuř. škrobu)
  • 50 g strouhaného parmazánu

Příprava

Troubu předehřejeme na 180°C. Formu na koláč vymažeme tukem (a můžeme vyložit i pečicím papírem).

V hlubší pánvi opečeme na oleji cibuli nakrájenou nadrobno a posléze přidáme utřený česnek. Pak do směsi přilijeme rajčatovou passatu, přivedeme k varu a rozpustíme v ní bujon.

Do rajčatové směsi, kterou jsme odstavili z plotny, přidáme nahrubo natrhaný mangold nebo špenát a necháme zavadnout.

Do směsi přidáme dvou až třícentimetrové kostičky chleba, který necháme ve směsi nasáknout.

V misce vedle si vyšleháme vajíčka s mlékem, maizenou a strouhaným parmazánem.

Formu naplníme z poloviny mangoldovou směsí a dolijeme ji směsí vajíčkovou.

Koláč pečeme v předehřáté troubě dozlatova, což trvá podle typu a velikosti formiček 15 až 25 minut. Důležité je, aby byla vajíčka pěkně pevná na povrchu a začala zlátnout.

Koláč vyndáme z trouby a necháme chvíli vychladnout. Servírujeme.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept