Vegetariánská moussaka

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 55 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
4 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Moussaka je tradiční pokrm z Řecka, kdy zapékáme vrstvy brambor, mletého masa a rajčatové omáčky. Tento recept ale myslí na vegetariány, a proto v této moussace maso nenajdete. Místo něj použijeme maso sojové. Zkuste tento oběd nebo večeři naservírovat rodině a uvidíte, že možná ani absenci masa nezaznamenají.

Ingredience

  • 100 g sušených sójových kousků
  • 500 g lilku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 600 g vařených brambor
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • 1 plechovka pasírovaných rajčat
  • 1 vanička Knorr Bohatého bujonu zeleninového
  • 3 stroužky česneku
  • Sušené bylinky: rozmarýn, oregano, tymián
  • 1 špetka skořice
  • 1 vejce
  • 150 g řeckého jogurtu (10 % tuku)

Příprava

V misce zalijeme sojové kousky vroucí vody a necháme 10 minut stát.

Lilek očistíme a nakrájíme podélně na plátky 3mm široké. Plátky dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme 1 lžící olivového oleje a pečeme v předehřáté troubě na 225°C zhruba 10 minut. Vyjmeme a snížíme troubu na 180 °C.

Brambory nakrájíme na plátky. Dáme stranou.

Sójové kousky dobře vymačkáme rukama a smažíme na zbylém olivovém oleji asi 5 minut spolu s prolisovaným česnekem. Přidáme sojovou omáčku a pasírovaná rajčata. Za stálého míchání přivedeme k varu. V omáčce rozpustíme bujon a dochutíme ji skořicí.

Brambory, lilek a omáčku střídavě vrstvíme do zapékací mísy, končíme omáčkou. Vejce smícháme s jogurtem a rovnoměrně rozetřeme po povrchu. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 35 minut.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept