Velikonoční beránek – hrníčkový recept

Autor: Maky Kucharova HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 60 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
8 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Velikonoční beránek je tradiční sladký dezert, který připravujeme na Velikonoce. Křesťanství zná tradici pečení beránka již od středověku a beránek symbolizuje Ježíše Krista a jeho oběť. Velikonoční beránek je také symbolem nevinnosti a naší záchrany. Na Hod boží by měl stát na stole s mašlí okolo krku.

Ingredience

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 0,5 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • kůra z 1 citrónu

Příprava

Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Zašleháme mléko.

Mouku, kypřící prášek a citronovou kůru, špetku soli smícháme v druhé míse. Mléko s vejci nalijeme do sypké směsi, přilijeme olej a utřeme hladké těsto.

Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40 až 50 minut. Dobu pečení si každý přizpůsobí podle pečení trouby.

Upečeného beránka vyndáme z trouby a necháme formu vychladnout. Teprve potom hrnečkového beránka vyklopíme, pocukrujeme a ozdobíme. Uvážeme mašli a podáváme.

Tip na závěr : Dobrou chuť!

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept