Velikonoční mazanec

Autor: Matapece HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 180 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
Zvol velikost porce Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Mazanec patří k Velikonocům stejně jako malovaná vajíčka, beránek nebo třeba pletení pomlázek. Pochutnáte si na něm k snídani i k odpolední kávičce a nebo jím můžete pohostit koledníky.

Ingredience

  • 360 g hladké mouky
  • 90 g cukru krupice
  • 100 g rozpuštěného a vychladlého másla
  • 3 žloutky
  • 20 g dřoždí
  • 150 ml vlažného mléka
  • štětka soli
  • 40 g rozinek namočených v rumu
  • 50 g plátků mandlí
  • vejce na potření
  • mandle na posypání

Příprava

Nejprve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a necháme vzejít.

Následně dáme všechny suroviny kromě rozinek a mandlí do mísy a hněteme tak dlouho, dokud se těsto neodlepuje od stran mísy. Poté do těsta vmícháme mandle a rozinky.

Těsto zaprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Poté těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem a opět necháme asi hodinu kynout.

Mazanec potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a dáme péct do vyhřáté trouby na 170°C na zhruba 45 min.

Tip na závěr : Pokud by se vám mazanec zvrchu pekl moc rychle a začal by hodně tmavnout, mužete ho přikrýt pečícím papírem.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept