Příprava
Vepřovou panenku očistěte, odstraňte blány. Maso osušte, osolte a opepřete ze všech stran.
Na pánvi rozpalte olej a máslo. Vložte vepřovou panenku a zprudka opékejte ze všech stran (cca 1-2 minuty z každé), dokud nezezlátne. Tím se maso „zatáhne“ a zůstane šťavnaté.
Troubu předehřejte na 180°C. Panenku přesuňte na plech (pokud ji nepečete v litinové pánvi) a pečte asi 12-15 minut. Pro přesné určení vnitřní teploty doporučuji použít kuchyňský teploměr – ideální teplota je 58-62°C pro středně propečené maso. Po vyndání z trouby nechte maso 5 minut odpočinout přikryté alobalem.
Do stejné pánve přidejte lžíci másla a orestujte šalotku do zesklovatění.
Přidejte Knorr vývar, smetanu a dijonskou hořčici. Omáčku provařte do zhoustnutí (cca 5 minut). Podle chuti osolte a opepřete. Pokud chcete pikantnější verzi, přidejte špetku chilli.
Odpočinutou vepřovou panenku nakrájejte na plátky (medailonky) o tloušťce cca 2 cm. Servírujte přelitou krémovou smetanovou omáčkou.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář