Žemlovka

Autor: Maky Kucharova HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 90 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
4 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Tip na zpracování starého pečiva.

Ingredience

  • 1 veka
  • 500ml mléka
  • 2 vejce
  • 12 PL cukru krupice
  • 2 PL másla
  • 6 jablek
  • skořice
  • máslo na vymazání zapékací formy

Příprava

Jablka oškrábeme, zbavíme jádřince a nastrouháme.

V míse rozšleháme mléko, žloutky, roztopené máslo a cukr. Do mléka postupně vkládáme plátky veky a skládáme je ode dna do zapékací mísy vymazané máslem.

Vrstvíme veku, jablka a tvarohovou směs, opakujeme. Jablka dle sladkosti možno zasypat vanilkovým cukrem, skořicí. Poslední vrstva je z veky.

Dáme do trouby na 170 st. na 40 minut.

Na vršek žemlovky si připravíme “sněhovou čepici”. Vyšleháme sníh z bílků a dáme stěrkou na vršek žemlovky cca 15 minut před koncem pečení.

Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Ingredience Tvarohová vrstva

  • 250g měkkého tučného tvarohu
  • 2 PL moučkového cukru
  • 1 PL másla
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • rozinky (popř. Vlašské oříšky)

Příprava Tvarohová vrstva

Nejprve vyšleháme tvaroh, změklé máslo, cukr moučka, vanilkový cukr a zasypeme rozinkami (popř. oříškami dle chuti, smícháme.

Tip na závěr : Tip: Možno přidat do směsi tvarohu rum. Další možností na vylepšení žemlovky je vyměnit veku za vánočku.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept