Jíte zdravá jídla připravovaná zdravým způsobem a ze zdravých ingrediencí. Dbáte na to, aby váš jídelníček byl dostatečně pestrý. Ale i přesto máte pocit, že tomu stále něco chybí, taková ta „třešnička na dortu“? Tak pokračujte ve čtení, právě jste ji objevili. Jsou to semínka. Ať už lněná nebo konopná, jsou neuvěřitelně bohatým zdrojem omega-mastných kyselin, vlákniny, vitamínů, proteinů a mnoha minerálních látek. Nejen díky této skutečnosti mají své nezastupitelné místo na seznamu 50 potravin budoucnosti. Pokud vás zajímá, které potraviny kompletní seznam obsahuje, a chcete o tomto projektu vědět více, klikněte na náš úvodní článek.
Jak lněná a konopná semínka připravit ke konzumaci
Existuje mnoho způsobů, jak konopná a lněná semínka vhodně zakomponovat do vašeho jídelníčku. Základním pravidlem pro jejich konzumaci je, že musí být narušena pevná slupka semínka. Jen tak se z něj do těla dostanou všechny cenné látky. Vaření nebo pečení ale není ten nejvhodnější způsob. Tepelnou úpravou se část důležitých látek, zejména vitamínů, ztrácí. Nejlépe je semínka namlet, případně je aspoň na 8 hodin namočit do vody a poté rozkousat. Nezapomínejte, že důležité je konzumovat semínka čerstvá. Pokud si přece jen potřebujete připravit něco do zásoby, pak pouze takovou dávku, kterou spotřebujete za 1 až 2 týdny. Rozemletá semínka na vzduchu totiž poměrně rychle oxidují, žluknou a ztrácí živiny. Proto je skladujte ve vzduchotěsné nádobě, kterou budete mít uloženou v ledničce.
Jak využít semínka v kuchyni?
Doporučená denní dávka mletého lněného semínka pro dospělou osobu jsou dvě polévkové lžíce. Totéž platí i u konopného semínka, 1–2 polévkové lžíce pro dospělou osobu za den. Svou denní dávku velice jednoduše splníte přidáním semínek například do jogurtu nebo do snídaňové kaše. Ze semínek obou rostlin se rovněž připravují vynikající oleje, které využijete ve studené kuchyni. Další možností, jak do těla dostat cenné látky z těchto semínek, je například pití konopného či lněného mléka.
Léčebné účinky lněného a konopného semínka
Díky vysokému obsahu omega-3 a omega-6 mastných kyselin pomáhá konzumace semínek regulovat hladinu cholesterolu v krvi. Rovněž podporuje mozkovou a srdeční činnosti. Vláknina tvoří až 1/3 obsahu semínek a pozitivně tak působí na náš zažívací systém. A nesmíme zapomenout na kladný vliv bílkovin obsažených v konopných a lněných semínkách. Zlepšují funkci imunitního systému a také bylo prokázáno, že v kombinaci se sacharidy a obsaženými kaloriemi poskytují dlouhotrvající energii.