Pravá a poctivá bramboračka patří mezi nejoblíbenější polévky české kuchyně. Je plná chutí, přesto není těžká na přípravu. Provoní byt a naplní žaludek, klidně stačí jako oběd nebo večeře. Jak na ni? Tady jsou naše vychytávky.
Recept na bramboračku s houbami
Základem bramboračky jsou brambory, kořenová zelenina a houby. Připravte si proto asi 4 velké brambory, 2 mrkve, 1 petržel, 1 celer, 3 hrsti sušených či čerstvých hub, 3 stroužky česneku, 1 cibuli, 2 vejce, lžíci hladké mouky a koření na duchucení. Kromě soli a pepře budou skvělé polévkové bylinky, drcený kmín a špetka muškátového květu.
Jak na to?
- Brambory a kořenovou zeleninu očistěte a pokrájejte na kousky
- Sušené houby dejte do hrníčku s vodou a nechte odmočit
- Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na másle
- Zaprašte ji hladkou moukou a přidejte lžičku drceného kmínu
- Zalijte ji litrem studené vody a přidejte připravenou zeleninu a houby
- Osolte a vařte cca 20 minut
- Na závěr vmíchejte rozšlehaná vajíčka
- Polévku dochuťte bylinkami, utřeným česnekem a muškátovým květem
Podívejte se i na další recept na skvělou českou bramboračku, kterou budete mít hotovou do 30 minut. A jestli vám zbyly suroviny a dali byste si ještě druhý chod, zkuste třeba zapečené brambory.
Naše tipy na dokonalou bramboračku jako od babičky
- Jíška by měla mít krásnou zlatou barvu a měla by být úplně hladká. Proto ji zalévejte studenou vodou, zabráníte tak vzniku žmolků.
- Sušené houby mají silnější chuť a intenzivnější vůni než houby čerstvé nebo mražené. Jejich povařením navíc získáte vývar, který dodá polévce barvu. Nemusíte tak už přidávat žádný bujón.
- Kořenová zelenina nesmí v polévce chybět. Ideální je samozřejmě čerstvá. Pokud použijete mraženou, přisypte ji do hrnce až v okamžiku, kdy vám změknou brambory.
- Polévce rozhodně prospěje, když ji těsně před podáváním doladíte čerstvou petrželí nebo libečkem. Stačí jedna hrst.
Patříte mezi milovníky polévek? Pokud ano, pak vás jistě potěší další recepty na báječné polévky, které se hodí jako rychlý oběd nebo skvělá teplá večeře.