Nezařazené

Patizon: 5 nejoblíbenějších receptů

12.09.2021

Patizon, slangově také nazývaný létající talíř, je oblíbená podzimní plodina, která je chutná, zdravá a její konzumace je vhodná i při dietách a redukčních kúrách, protože 100 g patizonu obsahuje jen 53,3 kcal

Jde o zeleninu, kterou je možno připravit hned na několik způsobů. Patizon lze smažit či zapékat, je z něj vynikající polévka, dokonce se obaluje jako řízek. Podívejte se s námi na 5 nejoblíbenějších receptů z patizonu a nechte se inspirovat na rychlý oběd nebo lehkou a lahodnou večeři.

1. Smažený patizon 

Smažený patizon je super rychlý a super snadný recept, který zvládne úplně každý. Byť je velmi obyčejný, je možné, že vás svou chutí překvapí. Pojďme na to.

Ingredience

  • 1 patizon
  • lžička anýzu
  • pepř a sůl
  • 50 ml piva
  • 1 vejce
  • 50 g hladké mouky
  • lžíce oleje na smažení

Postup

  1. Patizon oloupejte, vyškrábejte z něj dužinu se semínky a nakrájejte ho na plátky široké asi 2 cm
  2. Jednotlivé plátky osolte, opepřete a posypejte lehce anýzem
  3. Smíchejte si v misce pivo, vejce a mouku, v tomto těstíčku jednotlivé plátky patizonu namáčejte
  4. Následně obalené plátky osmažte na oleji z každé strany dozlatova
  5. Hotový pokrm podávejte s vařeným bramborem a s tatarskou omáčkou nebo česnekovým dipem

 

2. Řízky z patizonu

Řízky z patizonu patří mezi jednu z největších pochoutek české kuchyně. Stejně tak jako si obalujete houby, cuketu a další dobroty, vyzkoušejte i patizon v trojobale. Rozhodně si pochutnáte.

Ingredience

  • 1 patizon
  • sůl a pepř
  • vajíčko
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • olej na smažení

Postup

  1. Patizon oloupejte, vyškrábejte z něj dužinu se semínky a nakrájejte ho na plátky široké asi 2 cm
  2. Jednotlivé plátky osolte, opepřete a obalte v trojobale – mouka-vajíčko-strouhanka
  3. Následně obalené plátky osmažte na oleji z každé strany dozlatova
  4. Hotový pokrm podávejte s vařeným bramborem posypaným petrželkou a s tatarskou omáčkou

 

3. Patizonové placičky

Patizonové placičky jsou dalším velmi snadných a rychlým receptem, do kterého můžete zakomponovat další suroviny, které vám zbývají v ledničce, ať už jsou to brambory, mrkev, celer, petržel, žampiony nebo cuketa. Podívejte se, jak děláme patizovoné placky my.

Ingredience 

  • 2 brambory
  • 1/2 cukety
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g anglické slaniny
  • 2 vejce
  • lžíce majoránky
  • olej na smažení

Postup

  1. Patizon oloupejte, vyškrábejte z něj dužinu se semínky a nakrájejte ho na plátky široké asi 2 cm
  2. Brambory oloupejte a spolu s cuketou a patizonem nastrouhejte nahrubo
  3. Chviličku nechte odležet a vymačkejte a zceďte přebytečnou vodu
  4. Přidejte vajíčka, prolisovaný česnek, majoránku, pepř a sůl
  5. Slaninu nakrájejte na malé kostičky a přidejte ke směsi
  6. Všechno dobře promíchejte
  7. Rozpalte si olej na pánvi, tvořte cca 5 cm v průměru velké placky a ty smažte dozlatova z obou stran
  8. Podávejte na listovém salátku s česnekovým dipem
  9. Pro doladění chuti můžete dozdobit čerstvou petrželkou, chilli papričkou nebo rajčátkem

 

4. Zapečený patizon v troubě

Patizon jde také skvěle zapékat v troubě. Můžete vyzkoušet zdravější verzi patizonu v těstíčku nebo v trojobale, který dáte na plech a necháte péct v troubě místo smažení. Anebo vyzkoušejte zapečený patizon s mletým masem, lahůdka!

Ingredience 

  • 1 patizon
  • 500 g mletého masa
  •  1 velká cibule
  • 1 mozzarella
  • 2 vajíčka
  • čerstvá bazalka
  • sůl a pepř
  • špetka chilli nebo jalapeno papričky
  • olej na smažení

Postup

  1. Patizon omyjte, odřízněte z něj vršek se stopkou a vyškrábejte z něj dužinu se semínky
  2. Nakrájejte si cibuli najemno a osmahněte ji na pánvi
  3. K cibuli přidejte maso a osmahněte ho
  4. Maso osolte, opepřete, případně přidejte chilli nebo na kousíčky nakrájenou papričku
  5. Maso vložte do vydlabaného patizonu
  6. Rozšlehejte vajíčko a zalijte jím maso uvnitř patizonu
  7. Mozzarellu nakrájejte na plátky a poklaďte jimi maso
  8. Dejte zapéct do trouby cca na 180 stupňů na 30 – 45 minut
  9. Až bude patizon měkký, vyndejte jej z trouby, hotový dozdobte čerstvou nasekanou bazalkou
  10. Podávejte s bramborem, chlebem nebo bagetkou či zeleninovým salátkem

 

 5. Patizonová polévka

Patizonová polévka je zdravý pokrm, který vás v chladných dnech zahřeje a zasytí vás jak na oběd, tak k večeři. Vyzkoušejte tento jednoduchý a skvělý recept.

Ingredience 

  • 1 patizon
  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 pomeranč
  • 5 stroužků česneku
  • hrst čerstvého tymiánu
  • lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • lžička kurkumy

Postup

  1. Patizon oloupejte, vyškrábejte z něj dužinu se semínky a nakrájejte ho na plátky široké asi 2 cm
  2. Nakrájený patizon položte na plech pokrytý pečícím papírem a přidejte k němu i česnekové stroužky, které předtím jemně podrťte nožem
  3. Vše pokapejte olivovým olejem, posolte, opepřete, přidejte tymián a dejte péct do trouby na 200 stupňů, dokud patizon nezměkne
  4. Poté orestujte v hrnci cibuli, přidejte do ní na kousíčky nakrájenou mrkev a brambor a osmahněte
  5. Přidejte do hrnce patizon a vyloupaný česnek, zasypejte kurkumou
  6. Promíchejte a přidejte šťávu z celého pomeranče (můžete také přisypat nastrouhanou kůru)
  7. Přilijte cca litr vody a vše povařte do úplného změknutí
  8. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, aby vám vznikl konzistentní krém
  9. Dle potřeby dochuťte, podávejte se lžící zakysané smetany a dozdobenou čerstvou petrželkou
  10. Můžete také přidat na pánvi na sucho opražená dýňová či slunečnicová semínka

 

Věříme, že se vám naše top recepty na pokrmy z patizonu líbily a že je s námi vyzkoušíte. A kdyby vám to náhodou nestačilo, máme pro vás ještě další dva lahodné zeleninové recepty jako bonus. 

Předkrm, Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Pečené cuketové květy plněné ricottou

35 minut 4 porce
Polévka, Všechny

Dýňovo-kokosová polévka s konopnými semínky

45 minut 6 porcí

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept