Patizon, slangově také nazývaný létající talíř, je oblíbená podzimní plodina, která je chutná, zdravá a její konzumace je vhodná i při dietách a redukčních kúrách, protože 100 g patizonu obsahuje jen 53,3 kcal
Jde o zeleninu, kterou je možno připravit hned na několik způsobů. Patizon lze smažit či zapékat, je z něj vynikající polévka, dokonce se obaluje jako řízek. Podívejte se s námi na 5 nejoblíbenějších receptů z patizonu a nechte se inspirovat na rychlý oběd nebo lehkou a lahodnou večeři.
1. Smažený patizon
Smažený patizon je super rychlý a super snadný recept, který zvládne úplně každý. Byť je velmi obyčejný, je možné, že vás svou chutí překvapí. Pojďme na to.
Ingredience
- 1 patizon
- lžička anýzu
- pepř a sůl
-
50 ml piva
-
1 vejce
-
50 g hladké mouky
-
lžíce oleje na smažení
Postup
- Patizon oloupejte, vyškrábejte z něj dužinu se semínky a nakrájejte ho na plátky široké asi 2 cm
- Jednotlivé plátky osolte, opepřete a posypejte lehce anýzem
- Smíchejte si v misce pivo, vejce a mouku, v tomto těstíčku jednotlivé plátky patizonu namáčejte
- Následně obalené plátky osmažte na oleji z každé strany dozlatova
- Hotový pokrm podávejte s vařeným bramborem a s tatarskou omáčkou nebo česnekovým dipem
2. Řízky z patizonu
Řízky z patizonu patří mezi jednu z největších pochoutek české kuchyně. Stejně tak jako si obalujete houby, cuketu a další dobroty, vyzkoušejte i patizon v trojobale. Rozhodně si pochutnáte.
Ingredience
- 1 patizon
- sůl a pepř
- vajíčko
- hladká mouka
- strouhanka
- olej na smažení
Postup
- Patizon oloupejte, vyškrábejte z něj dužinu se semínky a nakrájejte ho na plátky široké asi 2 cm
- Jednotlivé plátky osolte, opepřete a obalte v trojobale – mouka-vajíčko-strouhanka
- Následně obalené plátky osmažte na oleji z každé strany dozlatova
- Hotový pokrm podávejte s vařeným bramborem posypaným petrželkou a s tatarskou omáčkou
3. Patizonové placičky
Patizonové placičky jsou dalším velmi snadných a rychlým receptem, do kterého můžete zakomponovat další suroviny, které vám zbývají v ledničce, ať už jsou to brambory, mrkev, celer, petržel, žampiony nebo cuketa. Podívejte se, jak děláme patizovoné placky my.
Ingredience
- 2 brambory
- 1/2 cukety
- 3 stroužky česneku
- 50 g anglické slaniny
- 2 vejce
- lžíce majoránky
- olej na smažení
Postup
- Patizon oloupejte, vyškrábejte z něj dužinu se semínky a nakrájejte ho na plátky široké asi 2 cm
- Brambory oloupejte a spolu s cuketou a patizonem nastrouhejte nahrubo
- Chviličku nechte odležet a vymačkejte a zceďte přebytečnou vodu
- Přidejte vajíčka, prolisovaný česnek, majoránku, pepř a sůl
- Slaninu nakrájejte na malé kostičky a přidejte ke směsi
- Všechno dobře promíchejte
- Rozpalte si olej na pánvi, tvořte cca 5 cm v průměru velké placky a ty smažte dozlatova z obou stran
- Podávejte na listovém salátku s česnekovým dipem
- Pro doladění chuti můžete dozdobit čerstvou petrželkou, chilli papričkou nebo rajčátkem
4. Zapečený patizon v troubě
Patizon jde také skvěle zapékat v troubě. Můžete vyzkoušet zdravější verzi patizonu v těstíčku nebo v trojobale, který dáte na plech a necháte péct v troubě místo smažení. Anebo vyzkoušejte zapečený patizon s mletým masem, lahůdka!
Ingredience
- 1 patizon
- 500 g mletého masa
- 1 velká cibule
- 1 mozzarella
- 2 vajíčka
- čerstvá bazalka
- sůl a pepř
- špetka chilli nebo jalapeno papričky
- olej na smažení
Postup
- Patizon omyjte, odřízněte z něj vršek se stopkou a vyškrábejte z něj dužinu se semínky
- Nakrájejte si cibuli najemno a osmahněte ji na pánvi
- K cibuli přidejte maso a osmahněte ho
- Maso osolte, opepřete, případně přidejte chilli nebo na kousíčky nakrájenou papričku
- Maso vložte do vydlabaného patizonu
- Rozšlehejte vajíčko a zalijte jím maso uvnitř patizonu
- Mozzarellu nakrájejte na plátky a poklaďte jimi maso
- Dejte zapéct do trouby cca na 180 stupňů na 30 – 45 minut
- Až bude patizon měkký, vyndejte jej z trouby, hotový dozdobte čerstvou nasekanou bazalkou
- Podávejte s bramborem, chlebem nebo bagetkou či zeleninovým salátkem
5. Patizonová polévka
Patizonová polévka je zdravý pokrm, který vás v chladných dnech zahřeje a zasytí vás jak na oběd, tak k večeři. Vyzkoušejte tento jednoduchý a skvělý recept.
Ingredience
- 1 patizon
- 2 brambory
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 pomeranč
- 5 stroužků česneku
- hrst čerstvého tymiánu
- lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- lžička kurkumy
Postup
- Patizon oloupejte, vyškrábejte z něj dužinu se semínky a nakrájejte ho na plátky široké asi 2 cm
- Nakrájený patizon položte na plech pokrytý pečícím papírem a přidejte k němu i česnekové stroužky, které předtím jemně podrťte nožem
- Vše pokapejte olivovým olejem, posolte, opepřete, přidejte tymián a dejte péct do trouby na 200 stupňů, dokud patizon nezměkne
- Poté orestujte v hrnci cibuli, přidejte do ní na kousíčky nakrájenou mrkev a brambor a osmahněte
- Přidejte do hrnce patizon a vyloupaný česnek, zasypejte kurkumou
- Promíchejte a přidejte šťávu z celého pomeranče (můžete také přisypat nastrouhanou kůru)
- Přilijte cca litr vody a vše povařte do úplného změknutí
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, aby vám vznikl konzistentní krém
- Dle potřeby dochuťte, podávejte se lžící zakysané smetany a dozdobenou čerstvou petrželkou
- Můžete také přidat na pánvi na sucho opražená dýňová či slunečnicová semínka
Věříme, že se vám naše top recepty na pokrmy z patizonu líbily a že je s námi vyzkoušíte. A kdyby vám to náhodou nestačilo, máme pro vás ještě další dva lahodné zeleninové recepty jako bonus.