Kulajda je typická jihočeská polévka, která voní koprem, houbami a smetanou. Hodí se jak k obědu, tak jako rychlá večeře. Každý ji ale dělá trošku jinak a jeden univerzální postup snad ani neexistuje. My jsme si pro vás připravili recept, jak si ji doma snadno uvařit, navíc máme i tipy na variace, které kulajda má.
Recept na pravou jihočeskou kulajdu
Co budete potřebovat? Rozhodně smetanu, připravte si 100 mililitrů smetany ke šlehání a 100ml zakysanky. Dále 4 brambory, 4 vajíčka, 2 hrsti sušených nebo čerstvých hub (nejlépe lišky), 2 lžíce hladké mouky na zahuštění, sůl a pepř dle chuti, ocet a kopr na doladění.
Jak na to?
- Sušené houby zalijte vodou a osolte
- Chvilku povařte a následně přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory
- Vše povařte, dokud brambory nezměknou (cca 15 minut)
- Smetanu na šlehání přelijte do hrnku a rozkvedlejte v ní mouku
- Směs vlijte do polévky a chviličku povařte
- Přidejte zakysanou smetanu a kopr
- Promíchejte a rozklepněte do polévky vajíčka – rychle míchejte, aby vám zůstala celá
- Dochuťte solí, pepřem a octem (stačí 2 lžíce)
Také by se vám mohl líbit recept na kulajdu bez smetany.
Naše tipy
- Jestli vám nechutná kopr, nemusí v polévce nutně být. Stačí, když ji nakonec dozdobíte snítkou čerstvé petrželky nebo libečku.
- Vajíčka můžete v kulajdě zcela rozmíchat, ale také je můžete uvařit bokem a následně jen vložit do talíře při podávání. Také můžete vajíčko klepnout do talíře syrové během nalévání polévky a počkat, až „dojde“.
- Jestli se necítíte na hustou smetanovou polévku, použijte místo smetany zeleninový vývar.
- Kulajdu můžete kromě octu dochutit také lžičkou cukru. Měla by být sladko-kyselá.
Kulajda patří mezi polévky, které miluje celá rodina. Lákají vás přesto recepty na jiné chutné a rychlé polévky? Pak se podívejte na naše další recepty.