Jak na to

Jak uvařit rýži

12.11.2019

Rýže tvoří základ jídelníčku pro více než polovinu obyvatel zeměkoule. Největší část její produkce zajišťují asijské země v čele s Čínou a Indií. V Evropě je největším producentem této obilniny Itálie.

Nejběžnější druhy rýže

Dlouhozrnná rýže – zrnka ve tvaru jehliček v délce 6-8 mm, jsou zbavena slupek a vyleštěna. Po uvaření je sypká, hodí se skvěle jako příloha nebo do salátů.

Krátkozrnná rýže – zrnka 4-6 mm, je lepivější, rychleji se vaří, vhodná k přípravě nákypů, placiček či kaší a sushi

Kulatozrnná rýže –s malými, téměř kulatými zrnky s vysokým obsahem škrobu. Díky němu absorbuje výborně vodu a její konzistence je lepivá až kašovitá. Nejznámější odrůdy, Arborio a Carnaroli, jsou ideální k přípravě pravého italského rizota.

Parboiled rýže – většinou dlouhozrnný typ zrnek sklovitě žluté barvy, po uvaření bílých. Neloupaná zrna prochází speciálním procesem, při kterém vitamíny i minerální látky přejdou ze slupky do zrna a po odstranění slupky není rýže o tyto cenné látky ochuzena.

Basmati – nelepící dlouhozrnná kvalitní rýže se zvláštním aroma a lehkou chutí oříšků. Pochází z polí zavlažovaných vodou z ledovců. Používá se jako příloha u jídel bez omáček, aby vynikla její specifická lahodná chuť.

Jasmínová rýže –aromatický druh rýže s květinovou vůní, po uvaření se lepí a její aroma je typické pro asijskou kuchyni.

Rýže natural– neloupaná hnědá rýže plná vlákniny, živin, minerálů a vitamínů. Je však třeba ji velmi dlouho vařit.

Jak správně vařit rýži?

Odpověď na tuto otázku není jednoznačná, záleží na chuti a preferencích strávníků, ale také na tom, do jakého pokrmu budeme rýži používat. Někdo rád rýži sušší a sypkou, někdo spíše lepivou. Na italské rizoto se hodí rozhodně lepivější konzistence, rýže jako příloha k masu nebo k omáčce bude lepší více sypká.

Čas vaření závisí na druhu rýže, tudíž je žádoucí přečíst si návod na jejím obalu, jaký postup nám doporučuje výrobce. Obecně ale platí, že na jeden díl rýže použijete jeden a půl dílu vody. Pokud máte rýže jeden hrnek, odměřte si na uvaření jeden a půl hrnku vody. Rýži před vařením nezapomeňte propláchnout.

 

Dušení rýže

 

  • připravte si kastrol, na dno nalijte lžíci oleje a přidejte 1 hrnek propláchnuté a okapané rýže
  • nechte lehce osmahnout, až rýže trochu zprůhlední, zlehka osolte
  • zalijte studenou vodou v poměru na jeden hrnek rýže jeden a půl hrnku vody
  • rýži promíchejte, nechte usadit, přiklopte poklicí a nechte vařit
  • poté stáhněte plamen a nechte rýži pomalu dusit (cca 20 minut)
  • rýže se už nesmí míchat, jinak bude lepivá

Vaření rýže v hrnci

 

 

  • rýži dobře properte, abyste ji zbavili škrobu
  • rýži zalijte horkou vodou v poměru 1:2, což znamená najeden hrnek rýže použijte dva hrnky vody
  • přidejte lžíci soli
  • přiklopte pokličkou a vařte cca 20 minut na mírném plameni

Vaření rýže v rýžovaru 

 

 

Rýžovar je skvělým pomocníkem, který funguje na principu vaření na páře. Rýže je po uvaření v něm přesně taková, jak má být, a hlavně ji nepřipálíte.

Postupujeme stejně jako při vaření rýže v hrnci.

Vaření rýže na sushi

 

 

  • na uvaření dvou hrnků rýže si připravte dva a půl hrnku vody
  • na dochucení tohoto množství uvařené rýže budete potřebovat 5 lžic rýžového octa, 1 lžíci cukru a jednu lžičku soli
  • propranou rýži zalijte v hrnci studenou vodou v daném poměru a nechte ji pět minut stát
  • poté přiklopte pokličkou a přiveďte k varu
  • stáhněte teplotu na minimum a vařte 15 minut
  • po celou dobu vaření musí být poklička přiklopená
  • po uvaření dejte pod pokličku utěrku a rýži nechte mimo sporák dalších 20 minut dojít

Skvěle poslouží mikrovlnka i klasická trouba

Postupujte stejně jako při vaření v hrnci. Vložte rýži zalitou osolenou vodou ve skleněné přikryté míse buď do mikrovlnky, kde ji vařte na plný výkon cca 12 minut, nebo do klasické trouby rozpálené na 200 °C. Po uvaření nechte chvilku odstát.

Co k rýži?

Rýže se hodí jako příloha k velkému množství pokrmů, můžete ji zapojit jak do slaných, tak do sladkých receptů, navíc ji připravíte za několik málo minut. Podívejte se na ty nejlepší recepty s rýží.

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept