Jak na to

Jak uvařit rýži

12.11.2019

Rýže tvoří základ jídelníčku pro více než polovinu obyvatel zeměkoule. Největší část její produkce zajišťují asijské země v čele s Čínou a Indií. V Evropě je největším producentem této obilniny Itálie.

Nejběžnější druhy rýže

Dlouhozrnná rýže – zrnka ve tvaru jehliček v délce 6-8 mm, jsou zbavena slupek a vyleštěna. Po uvaření je sypká, hodí se skvěle jako příloha nebo do salátů.

Krátkozrnná rýže – zrnka 4-6 mm, je lepivější, rychleji se vaří, vhodná k přípravě nákypů, placiček či kaší a sushi

Kulatozrnná rýže –s malými, téměř kulatými zrnky s vysokým obsahem škrobu. Díky němu absorbuje výborně vodu a její konzistence je lepivá až kašovitá. Nejznámější odrůdy, Arborio a Carnaroli, jsou ideální k přípravě pravého italského rizota.

Parboiled rýže – většinou dlouhozrnný typ zrnek sklovitě žluté barvy, po uvaření bílých. Neloupaná zrna prochází speciálním procesem, při kterém vitamíny i minerální látky přejdou ze slupky do zrna a po odstranění slupky není rýže o tyto cenné látky ochuzena.

Basmati – nelepící dlouhozrnná kvalitní rýže se zvláštním aroma a lehkou chutí oříšků. Pochází z polí zavlažovaných vodou z ledovců. Používá se jako příloha u jídel bez omáček, aby vynikla její specifická lahodná chuť.

Jasmínová rýže –aromatický druh rýže s květinovou vůní, po uvaření se lepí a její aroma je typické pro asijskou kuchyni.

Rýže natural– neloupaná hnědá rýže plná vlákniny, živin, minerálů a vitamínů. Je však třeba ji velmi dlouho vařit.

Jak správně vařit rýži?

Odpověď na tuto otázku není jednoznačná, záleží na chuti a preferencích strávníků. Někdo rád rýži sušší a sypkou, někdo spíše lepivou. Čas vaření závisí na druhu rýže, tudíž je žádoucí přečíst si návod na jejím obalu, jaký postup nám doporučuje výrobce.

Příprava rýže v klasickém hrnci i rýžovaru

Rýži dobře properte, abyste ji zbavili škrobu. Poté je možné ji v hrnci osmahnout na másle či oleji, na cibulce apod. Tuto fázi lze vynechat a rovnou zalít horkou vodou v poměru 1:2, což znamená na hrnek rýže dva hrnky vody, přidat sůl, případně nové koření nebo hřebíček, dle vaší chuti. Duste pod pokličkou na mírném plamenu, pokličku zbytečně nezvedejte, nemíchejte. Po cca 20 minutách hrnec odstavte, obsah lehce promíchejte a nechte pár minut odstát. Rýžovar je skvělým pomocníkem, který funguje na principu vaření na páře. Rýže je po uvaření v něm přesně taková, jak má být, a hlavně ji nepřipálíte.

Skvěle poslouží mikrovlnka i klasická trouba

Postupujeme stejně jako při vaření v hrnci. Vložíme rýži zalitou osolenou vodou ve skleněné přikryté míse buď do mikrovlnky a vaříme na plný výkon cca 12 minut nebo do klasické trouby rozpálené na 200 °C. Po uvaření necháme chvilku odstát.

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept