Nezařazené

Tipy na výborné recepty s rýží

06.05.2020

Myslíte si, že je rýže až moc obyčejná surovina? Kdepak, rýže je jednak velmi zdravá, navíc se hodí jako příloha k velkému množství pokrmů. Můžete ji zapojit jak do slaných, tak do sladkých receptů, navíc ji připravíte za několik málo minut, takže je vhodná jako rychlá večeře nebo bleskový oběd.

Proč jíst rýži?

Rýže obsahuje mnoho cenných živin, přesto je lehce stravitelná. Obsahuje sacharidy a bílkoviny, ale neobsahuje cholesterol ani lepek. Má spoustu minerálů, vitamínů a je vhodná při léčbě zažívacích potíží. Také pomáhá snížit krevní tlak, odvádět vodu z těla a zlepšuje stav kůže. Hnědá rýže je navíc prospěšná pro naše vlasy, nehty a kosti.

Jak využít rýži v kuchyni aneb rychlé recepty s rýží

Rýže sama o sobě je uvařená raz dva, většinou stačí deset minut. Nejrychlejší recept je pravděpodobně rizoto, kdy stačí osmahnout maso dle chuti na cibulce, přidat mraženou zeleninu, koření, vše povařit do změknutí a smíchat právě s rýží. Místo masa můžete použít tofu, krevety nebo pouze zeleninu. Skvělá je pak i rýže smažená – když ji na několik minut přidáte do pánve k zelenině a zprudka restujete společně. Můžete přidat i vajíčko. Pokud máte raději rýži s omáčkou, vaše chuťové buňky jistě potěší rýže na kari s kokosovým mlékem anebo úplně klasický katův šleh.

Dalšími skvělými tipy je rýže jako příloha k plátku masa. Ať už zvolíte kuřecí nebo krůtí, ideálně na přírodno, nebo třeba vepřový plátek, který opečete společně se žampiony. Pro opravdové gurmány jsou skvělým receptem i játra na cibulce, které jsou s rýží naprosto vynikající.

Rýže na sladko? Samozřejmě!

Vyzkoušejte třeba rýžovou kaši s ovocem a kokosem. Abyste si připravili kaši s takovou konzistencí, jak má správně být, potřebujete tu správnou rýži. Ideálně carnaroli, arborio nebo vialone nano. A jak dál? Dejte na pánev tenký plátek másla, na kterém necháte opražit celou skořici a badyán. Také můžete lehce zasypat skořicí mletou. Následně přilijte do pánve 300ml mléka a přiveďte k varu. Poté přidejte rýži (asi 200g) a vařte, dokud nebude měkká. Mezitím si vyšlehejte 2 žloutky s 2 lžícemi třtinového cukru do pěny. Opatrně promíchejte s rýží a nechte ještě asi 2 minutky povařit.

Hotovou rýžovou kaši podávejte s čerstvým ovocem, sušeným ovocem, oříšky, čokoládou, plátky kokosu nebo jen posypanou skořicí. Na doslazení použijte javorový nebo datlový sirup, výborný bude ale i čekankový nebo domácí bezový sirup.

Udělejte si vlastní rýžové mléko

Rýžové mléko je skvělé v tom, že neobsahuje laktózu, takže je vhodné pro alergiky, navíc vůbec není těžké vyrobit si ho doma. Co budete potřebovat? Pouze 1 litr studené vody, 100g rýže, 2 lžíce třtinového cukru a špetku soli. Jak na to? Rýži propláchnete, dáte do vroucí neosolené vody, promícháte a vaříte asi 15 minut. Po uvaření rýži slijete, přidáte do ní litr studené čisté vody a vše důkladně rozmixujete. Přisypete cukr, necháte vychladnout a můžete podávat. V lednici vám mléko vydrží maximálně týden.

Pokud vás zaujaly naše tipy na rýžové recepty, koukněte ještě na další dva, kde také hraje hlavní roli tahle skvělá surovina. 

Hlavní jídlo, Oběd, Večeře, Všechny

Veganské čočkové kuličky

40 minut 4 porce
Hlavní jídlo, Oběd, Večeře, Všechny

Vajíčková kari mísa

25 minut 4 porce

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept