Rýže je velmi zdravá potravina, která se hodí jako příloha k velkému množství pokrmů, k masu, k zelenině, k rybám. Můžete ji zapojit jak do slaných, tak do sladkých receptů, navíc ji připravíte za několik málo minut, takže je vhodná jako rychlá večeře nebo bleskový oběd. Podívejte se, jak uvařit rýži.
Jak využít rýži v kuchyni aneb rychlé recepty s rýží
Rýže sama o sobě je uvařená raz dva, většinou stačí deset minut. Nejrychlejší recept je pravděpodobně rizoto, kdy stačí osmahnout maso dle chuti na cibulce, přidat mraženou zeleninu, koření, vše povařit do změknutí a smíchat právě s rýží. Místo masa můžete použít tofu, krevety nebo pouze zeleninu. Skvělá je pak i rýže smažená – když ji na několik minut přidáte do pánve k zelenině a zprudka restujete společně. Můžete přidat i vajíčko.
Dalšími skvělými tipy je rýže jako příloha k plátku masa. Ať už zvolíte kuřecí nebo krůtí, ideálně na přírodno, nebo třeba vepřový plátek, který opečete společně se žampiony. Pro opravdové gurmány jsou skvělým receptem i játra na cibulce, které jsou s rýží naprosto vynikající.
A pokud máte raději rýži s omáčkou, vaše chuťové buňky jistě potěší rýže na kari s kokosovým mlékem anebo úplně klasický katův šleh.
Rýže jako hlavní chod
Rýže netřeba vařit jen jako přílohu, lze ji využít i jako hlavní chod, a to zejména jako rizoto. Zapomeňte ale na klasické rýžové pokrmy ze školní jídelny. Vyzkoušejte naše recepty na luxusní pochoutky, které jsou zdravé, zároveň snadné a rychlé.
Ochutnejte rychlé dýňové rizoto, italské rizoto s červenou řepou nebo zelené rizoto plné vitamínů.
Recept na srbské rizoto
Pokud ale trváte na klasice, máme pro vás recept také na srbské rizoto. Jak na to?
- Připravte si cibuli, kterou očistíte a nakrájíte nadrobno
- Rozehřejte v kastrolu olej, přidejte do něj cibuli a nechte zesklovatět
- Přidejte 200 g mletého masa (mix hovězí a vepřové) a důkladně ho opečte
- Přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku a nechte prohřát
- Poté přidejte 2 lžíce rajčatového protlaku a 2 lžičky sladké papriky, vše opečte
- Přisypejte 3 lžíce sterilizovaného hrášku a 3 lžíce nadrobno nakrájené červené papriky
- Přilijte 300 ml vývaru a na střední stupeň nechte pod pokličkou vařit
- Občas promíchejte, dokud není rýže měkká
- Podávejte posypané nastrouhaným eidamem
Rýže na sladko? Samozřejmě!
Vyzkoušejte třeba rýžovou kaši s ovocem a kokosem. Abyste si připravili kaši s takovou konzistencí, jak má správně být, potřebujete tu správnou rýži. Ideálně carnaroli, arborio nebo vialone nano. A jak dál?
Recept na sladkou rýži
- Dejte na pánev tenký plátek másla, na kterém necháte opražit celou skořici a badyán
- Také můžete lehce zasypat skořicí mletou
- Následně přilijte do pánve 300 ml mléka a přiveďte k varu
- Poté přidejte rýži (asi 200g) a vařte, dokud nebude měkká
- Mezitím si vyšlehejte 2 žloutky s 2 lžícemi třtinového cukru do pěny
- Opatrně promíchejte s rýží a nechte ještě asi 2 minutky povařit.
- Hotovou rýžovou kaši podávejte s čerstvým ovocem, sušeným ovocem, oříšky, čokoládou, plátky kokosu nebo jen posypanou skořicí
- Na doslazení použijte javorový nebo datlový sirup, výborný bude ale i čekankový nebo domácí bezový sirup.
Vyzkoušejte také recept na rýžový nákyp, lahodný sladký oběd, který potěší malé i velké mlsaly.
Udělejte si vlastní rýžové mléko
Rýžové mléko je skvělé v tom, že neobsahuje laktózu, takže je vhodné pro alergiky, navíc vůbec není těžké vyrobit si ho doma. Co budete potřebovat? Pouze 1 litr studené vody, 100g rýže, 2 lžíce třtinového cukru a špetku soli. Jak na to? Rýži propláchnete, dáte do vroucí neosolené vody, promícháte a vaříte asi 15 minut. Po uvaření rýži slijete, přidáte do ní litr studené čisté vody a vše důkladně rozmixujete. Přisypete cukr, necháte vychladnout a můžete podávat. V lednici vám mléko vydrží maximálně týden.
Pokud vás zaujaly naše tipy na rýžové recepty, koukněte ještě na další dva, kde také hraje hlavní roli tahle skvělá surovina.