Barevný zeleninový salát z květáku a černého kořene

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 50 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
4 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Černý kořen (známý jako hadí mord španělský) je trvalka pěstovaná pro široký válcovitý kořen tmavé barvy, který se používá jako lahůdková zelenina. Je až s podivem, jak málo se černý kořen v našich končinách používá, když uvážíme, jak nenáročná je to rostlina a jak dobře se jí u nás daří. Černý kořen je vynikajícím preventivním i léčebným prostředkem při potížích s enzymatickými funkcemi a při onemocnění slinivky. Vyzkoušejte ho v tomto jednoduchém receptu na barevný salát!

Ingredience

  • 1 malý celer
  • 1 malý květák
  • 300 g černého kořene
  • 1 lžička kmínu
  • 10 cherry rajčat (F50F)
  • 400 g konzervované cizrny
  • 2 citrony
  • 1 lžíce tahini
  • 100 g špenátu (F50)
  • 50 g řeřichy (F50F)

Příprava

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Květák rozebereme na malé růžičky. Celer a černý kořen oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.

Zeleninu vložíme do pekáčku, zakápneme olejem, přidáme kmín a dobře promícháme. Pečeme asi dvacet minut.

Troubu snížíme na 150 stupňů. Rajčata rozpůlíme, naolejujeme a položíme slupkou dolů na plech vyložený pečícím papírem. Přihodíme k nim také půlku scezené cizrny. Pečeme asi dvacet minut.

Zbytek cizrny umixujeme v mixéru spolu s citronovou šťávou a kúrou a tahini. Přidáme olivový olej a umícháme hummus.

Upečený celer, květák a černý kořen naservírujeme na talíře. Obložíme je rajčaty s upečenou cizrnou a ozdobíme řeřichou a natrhaným baby špenátem. Servírujeme se štědrou porcí hummusu.

Tip na závěr : Talíř můžeme ozdobit jedlými květy. Tenhle salát poslouží jako parádní lehký oběd. Doplňte ho prvním chodem – doporučujeme krásně zelenou a svěží špenátovou polévku s pažitkou.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept