Rybízový koláč je klasika! A my vám poradíme, jak tento dezert zvládnout snadno, rychle a ještě k tomu tak, že se vám bude rozplývat na jazyku.
Recept na skvělý a vláčný rybízový koláč
Co budete potřebovat? Jedno celé vajíčko a k tomu ještě jeden žloutek, hrnek cukru, 3 hrnky polohrubé mouky, hrnek mléka, 100g másla, jeden prášek do pečiva, jeden vanilkový cukr, šťávu z jednoho citronu a cca kilo červených rybízových kuliček.
Jak na to?
- Předehřejte si troubu na 180 stupňů
- Rozšlehejte změklé máslo a cukr
- Přidejte vajíčko a žloutek, promíchejte
- Přilijte citronovou šťávu
- Přidejte mouku, prášek do pečiva a mléko
- Vše dobře zamíchejte, aby vám vzniklo hladké těsto
- Vymažte si plech máslem, nalijte do něj těsto a zasypejte ho silnou vrstvou rybízu
- Pečte asi 45 minut
Díky citronové šťávě bude tento dezert krásně osvěžující. Pokud by se vám ale zdál až moc trpký, můžete si ho „osladit“ drobenkou.
Dolaďte si rybízový koláč drobenkou
Jak na drobenku? Stačí smíchat 50g cukru, 50g másla a 50g hrubé mouky. Všechny ingredience prsty pěkně prohnětete a máte hotovo. Drobenku nasypete na rybíz a následně pečete.
Náš tip: Pokud máte doma malé kulaté nebo hnětynkové formičky, použijte na koláč právě ty. Výsledkem bude hned několik menších rybízových koláčů, které můžete jednotlivě servírovat dozdobené šlehačkou a čerstvou mátou.
Svěží rybízový koláč s tvarohem
Hledáte recept, jak klasický rybízový koláč ozvláštnit? Zkuste do těsta přidat ještě vaničku polotučného tvarohu. Uvidíte, že vykouzlíte dezert, který se vám opravdu bude rozplývat na jazyku.
Rybízový koláč s oříškovou polevou
Tento recept je naprostý top! Připravte si 150 gramů hladké mouky, 120 gramů cukru krupice, 100 gramů másla, 3 vajíčka, lžičku kypřícího prášku a rybíz. Těsto připravte klasickým způsobem, nalijte na plech a nasypejte na něj rybíz. Dejte péct na 30 minut.
Mezitím si ještě vyndejte 2 vajíčka – zvlášť žloutky a zvlášť bílky, 100 gramů cukru a 100 gramů mletých ořechů dle vlastních preferencí – vlašáky, mandle, lískáče… Oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte do hustého sněhu. Vedle si vyšlehejte žloutky s cukrem a přidejte opatrně do sněhu. Do této směsi přidejte drcené ořechy. Promíchejte a opatrně nalijte na zatím se pečící koláč. Nechte dopéct ještě 15 minut a neskutečná dobrota je na stole.
Pokud hledáte další tipy na sladké recepty, máme pro vás hned dva další! Jistě zachutnají vám i vašim dětem.