Salát Coleslaw je legendární. Mnozí ho přiřazují Americe, kde proslul hlavně ve fastfoodech, ale jeho původ hledejte v Nizozemí. Koolsla je totiž holandsky zelný salát. Existuje v mnoha variantách a my vám dáme tipy na ty nejlepší z nich.
Co ale potřebujete na ten klasický, který si nejčastěji dáváme k hamburgerům, kuřecím křidýlkům nebo prostě jen tak jako zdravou svačinku?
- polovinu hlávkového zelí
- 2 mrkve
- 1 menší cibuli
- 2 řapíky celeru
- 4 lžíce majonézy
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžičku hořčice
- špetku soli, špetku pepře, lžičku cukru
Zelí nakrouhejte najemno, přidejte mrkev nastrouhanou nahrubo, přidejte najemno pokrájenou cibuli a řapíky. Promíchejte a směs dolaďte majonézou, octem a kořením. Znovu promíchejte a můžete podávat.
Náš tip: Pro ozvláštnění můžete přidat například rostlinné klíčky.
Odlehčený Coleslaw pro děti
Pokud se rozhodnete salát Coleslaw podávat i malým dětem, zvolte zdravější variantu, kdy místo majonézy použijete bílý jogurt nebo zakysanou smetanu a místo octu zakápněte směs šťávou z citronu. Také můžete vynechat sůl i pepř. Když se vám podaří sehnat sladší mrkev, máte vyhráno a žádné další dochucovadlo už nepotřebujete.
Coleslaw ve zdravé verzi
Může se stát, že patříte zrovna mezi ty, kdo nesmí zelí, protože vás moc nadýmá. Pro takový případ máme připravený speciální recept. Stačí nastrouhat půl kila mrkve, 200g celeru a 2 zelená jablka. Místo majonézy použijte 200g bílého jogurtu a místo octa lžičku olivového oleje. Dochutit můžete pepřem, solí a kmínem.
Salát Coleslaw pro vegany
Veganství se dostává víc a víc do povědomí, takže je dobré být připraveni i na tuhle variantu. Nejde vůbec o nic složitého. Postup bude úplně stejný, jako je v klasické variantě, jen vyměníte majonézu za sojanézu. Také doporučujeme vinný ocet nahradit jablečným, přidat třtinový cukr a pro ozvláštnění třeba špetku kurkumy. Pro dokonalý barevný efekt dozdobte hotový pokrm čerstvou petrželkou.