Katův šleh, lidově také kaťák, je levné, snadné a rychlé jídlo typické pro českou kuchyni. Najdete ho v téměř každé tradiční restauraci, a to hlavně jako rychlý oběd. Jeho základem je vepřové maso nakrájené na nudličky a značná pikantnost celého pokrmu. Od té se také odvozuje název „katův“.
My jsme si pro vás připravili 3 recepty na katův šleh, které jsou opravdu jednoduché a zvládnete je i doma. Věříme, že si pochutnáte.
Katův šleh z vepřového masa
Katův šleh z vepřového masa je klasika. Podává ho téměř každá restaurace a stal se oblíbeným obědem pro spoustu českých strávníků. Zároveň si na něm pochutnávají i turisté jakožto na pravé české kuchyni.
Ingredience
- 400 g vepřové kýty
- 1 velká cibule
- Sklenice leča (330 g)
- 2 stroužky česneku
- Špetka chilli koření nebo pokrájená chilli paprička
- Tmavá jíška Knorr
- Dvě lžíce oleje
- Sůl a pepř na dochucení
Postup
- Cibuli osmahněte v pánvi na oleji dozlatova
- Poté přidejte na nudličky nakrájené maso
- To zprudka osmahněte, poté osolte a opepřete
- Přidejte sklenici leča, lehce podlijte vodou (cca půlkou hrnku) a duste do změknutí masa
- Na konec přidejte prolisovaný česnek, chilli a zahustěte jíškou
- Vepřový kaťák podávejte s bramborovými hranolkami
Katův šleh z kuřecího masa
Stejně jako z vepřového masa můžete katův šleh připravit z masa kuřecího. Na tuhle pochoutku vám stačí kuřecí prsa, zelenina a můžete se pustit do čarování.
Ingredience
- 200 g kuřecích prsou
- 2 červené papriky
- 3 rajčata
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- Lžička sladké mleté papriky
- Sůl a pepř na dochucení
- Feferonka (dle chuti)
- 2 lžíce oleje
Postup
- Cibuli osmahněte v pánvi na oleji dozlatova
- Poté přidejte na nudličky nakrájené maso
- To zprudka osmahněte, poté osolte a opepřete
- Maso nechte podusit, dokud nezměkne
- Přidejte k němu na nudličky nakrájenou papriku, rajčata a prolisovaný česnek
- Na konec přidejte mletou papriku a feferonky
- Podávejte s rýží, na závěr posypejte čerstvou petrželkou
Katův šleh s bramboráčky
Katův šleh je skvělý také s domácími bramboráčky. Jak se dělá kaťák, jsme si už řekli. Využijte dle chuti recept na katův šleh z vepřového masa nebo na katův šleh z kuřecího masa.
A k tomu si připravte zlatavé a voňavé bramboráky.
Ingredience na bramboráčky
- Kilo brambor
- 3 stroužky česneku
- 2 vejce
- 1 lžíce sušené majoránky
- Sůl a pepř
- Olej nebo sádlo na smažení
Postup
- Brambory si oškrábejte a nastrouhejte nahrubo
- Nechte chviličku odstát v míse a z brambor vymačkejte vodu
- prolisujte česnek a přidejte ho k bramborům
- Přidejte vajíčka, majoránku, sůl a pepř a všechno dobře promíchejte
- Na pánvi si nechte rozehřát tuk
- Na pánev lžící nebo naběračkou tvarujte placky z bramborového těsta a smažte dozlatava z obou stran
Náš tip: Pokud máte doma cuketu, kterou už nevíte, jak zpracovat, nastrouhejte ji k bramborám do bramboráků. Budete mít krásně vláčnou a chutnou přílohu.
Věříme, že se vám naše recepty na katův šleh líbily a že se osvědčí i vám! Pokud ano, máme pro vás ještě další dva tipy na pikantní recepty. Připravte si skvělý oběd nebo rychlou večeři.