Nezařazené

3 rychlé a snadné recepty na katův šleh

09.08.2021

Katův šleh, lidově také kaťák, je levné, snadné a rychlé jídlo typické pro českou kuchyni. Najdete ho v téměř každé tradiční restauraci, a to hlavně jako rychlý oběd. Jeho základem je vepřové maso nakrájené na nudličky a značná pikantnost celého pokrmu. Od té se také odvozuje název „katův“. 

My jsme si pro vás připravili 3 recepty na katův šleh, které jsou opravdu jednoduché a zvládnete je i doma. Věříme, že si pochutnáte. 

Katův šleh z vepřového masa

Katův šleh z vepřového masa je klasika. Podává ho téměř každá restaurace a stal se oblíbeným obědem pro spoustu českých strávníků. Zároveň si na něm pochutnávají i turisté jakožto na pravé české kuchyni.

Ingredience

  • 400 g vepřové kýty
  • 1 velká cibule
  • Sklenice leča (330 g)
  • 2 stroužky česneku
  • Špetka chilli koření nebo pokrájená chilli paprička
  • Tmavá jíška Knorr
  • Dvě lžíce oleje
  • Sůl a pepř na dochucení

Postup

  1. Cibuli osmahněte v pánvi na oleji dozlatova
  2. Poté přidejte na nudličky nakrájené maso
  3. To zprudka osmahněte, poté osolte a opepřete
  4. Přidejte sklenici leča, lehce podlijte vodou (cca půlkou hrnku) a duste do změknutí masa
  5. Na konec přidejte prolisovaný česnek, chilli a zahustěte jíškou
  6. Vepřový kaťák podávejte s bramborovými hranolkami

 

Katův šleh z kuřecího masa

Stejně jako z vepřového masa můžete katův šleh připravit z masa kuřecího. Na tuhle pochoutku vám stačí kuřecí prsa, zelenina a můžete se pustit do čarování.

Ingredience

  • 200 g kuřecích prsou
  • 2 červené papriky
  • 3 rajčata
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Lžička sladké mleté papriky
  • Sůl a pepř na dochucení
  • Feferonka (dle chuti)
  • 2 lžíce oleje

Postup

  1. Cibuli osmahněte v pánvi na oleji dozlatova
  2. Poté přidejte na nudličky nakrájené maso
  3. To zprudka osmahněte, poté osolte a opepřete
  4. Maso nechte podusit, dokud nezměkne
  5. Přidejte k němu na nudličky nakrájenou papriku, rajčata a prolisovaný česnek
  6. Na konec přidejte mletou papriku a feferonky
  7. Podávejte s rýží, na závěr posypejte čerstvou petrželkou

 

Katův šleh s bramboráčky

Katův šleh je skvělý také s domácími bramboráčky. Jak se dělá kaťák, jsme si už řekli. Využijte dle chuti recept na katův šleh z vepřového masa nebo na katův šleh z kuřecího masa.

A k tomu si připravte zlatavé a voňavé bramboráky.

Ingredience na bramboráčky

  • Kilo brambor
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • Sůl a pepř
  • Olej nebo sádlo na smažení

Postup

  1. Brambory si oškrábejte a nastrouhejte nahrubo
  2. Nechte chviličku odstát v míse a z brambor vymačkejte vodu
  3. prolisujte česnek a přidejte ho k bramborům
  4. Přidejte vajíčka, majoránku, sůl a pepř a všechno dobře promíchejte
  5. Na pánvi si nechte rozehřát tuk
  6. Na pánev lžící nebo naběračkou tvarujte placky z bramborového těsta a smažte dozlatava z obou stran

 

Náš tip: Pokud máte doma cuketu, kterou už nevíte, jak zpracovat, nastrouhejte ji k bramborám do bramboráků. Budete mít krásně vláčnou a chutnou přílohu.

Věříme, že se vám naše recepty na katův šleh líbily a že se osvědčí i vám! Pokud ano, máme pro vás ještě další dva tipy na pikantní recepty. Připravte si skvělý oběd nebo rychlou večeři. 

Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Pikantní zeleninová mísa s čínským zelím

30 minut
Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Pikantní pánev s lososem a chorizem

4 minut

 

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept