Vlašské ořechy patří mezi nejstarší superpotraviny, které si lidstvo pamatuje. Jsou lahodné chuťově, ale hlavně přispívají ke zdraví našeho těla i naší mysli. Nevěříte? Tady je 5 důvodů, proč byste je měli jíst každý den.
-
Vlašské ořechy jsou zdrojem zdravých tuků
Vlašáky obsahují nenasycené tuky, které jsou takzvanými zdravými tuky. Dále dodávají našemu tělu potřebné bílkoviny, minerály jako zinek, hořčík a draslík, a dokonce mají schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
-
Vlašské ořechy podporují činnost mozku
Kromě zmíněných prospěšných látek jsou zdrojem vitaminů B3, B5 a B6, které jsou nezbytné pro správné fungování mozku a celé nervové soustavy. Dále obsahují vitamin E, který působí jako skvělý antioxidant, pomáhá regulovat stres a laicky řečeno čistí hlavu.
-
Vlašské ořechy na rychlý a kvalitní spánek
Nemůžete v noci spát? Dejte si hrst vlašáků! Mimo jiné totiž obsahují hormon melatonin, který vás zklidní a ukolébá. Dále ještě pomáhá na snižování rakovinotvorných buněk, zabraňuje vzniku kardiovaskulárních onemocněních nebo například Alzheimerově chorobě.
-
Vlašské ořechy pomáhají trávení
Díky nízkému obsahu sacharidů a vysoké nutriční hodnotě jsou vlašáky prospěšné a lehce stravitelné i pro diabetiky. Obsahují vlákninu, která celkově podporuje lepší trávení. Jsou tak skvělým zdravým mlsáním i při hubnutí.
-
Vlašské ořechy na krásu
Výživoví poradci se shodují, že kromě toho, že tyto superpotraviny blahodárně působí na lidské zdraví i psychiku, jsou také skvělými pomocníky pro naši krásu. Minerály v nich obsažené podporují lesklé vlasy, pevné nehty a zářivou vypnutou pleť.
Tip: Vlašské ořechy můžete zařadit do sladké i slané kuchyně. Dejte si je ráno do bílého jogurtu s ovocem nebo třeba do jáhlové kaše. Stejně tak se budou hodit do zeleninového salátu s granátovým jablkem, k těstovinám, do pomazánek nebo do sladkého pečiva, jako je například jablečný štrůdl.