Červená řepa patří mezi jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, které můžeme v kuchyni použít. Vyberete si syrovou, pečenou, vařenou nebo smaženou? Máme pro vás tipy i recepty, jak si červenou řepu vychutnat a vytěžit z ní co nejvíce.
Proč je červená řepa zdravá?
Červená řepa obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a má mnoho benefitů pro organismus. Jedná se o vitamíny B a C, provitamín karoten, minerály jako vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen a zinek, dále obsahuje kyselinu listovou, antioxidanty betain a betacyanin a cenné stopové prvky cesium a rubidium.
Jaké jsou nejdůležitější zdravotní benefity červené řepy?
- Detoxikace: červená řepa má schopnost neutralizovat v těle škodlivé látky, jako je například olovo, hliník či cholesterol, a podporuje jejich vylučování z těla. Umí čistit jak mozek, tak střeva.
- Prevence rakoviny: červená řepa, zejména její šťáva, pomáhá předcházet vzniku rakoviny, a díky svým detoxikačním účinkům slouží jako podpůrný lék při rekonvalescenci po vyléčení.
- Pozitivní vliv na kardiovaskulární systém: červená řepa zlepšuje činnost srdce, snižuje krevní tlak, zpevňuje stěny kapilár, rozšiřuje věnčité tepny a podporuje tvorbu červených krvinek. To vše díky svému vysokému obsahu nitrátů, které začnou v krevním řečišti oxidovat. Tam vznikne oxid dusnatý, který zvyšuje množství kyslíku v krvi a rozšiřuje tak věnčité tepny.
- Pomáhá při trávení: červená řepa obsahuje velké množství vlákniny a je močopudná, proto zmírňuje problémy se zažíváním, trávením a vylučováním.
- Zpomaluje projevy stárnutí: díky tomu, že obsahuje spoustu antioxidantů, které ničí volné radikály způsobující třeba tvorbu vrásek, můžeme říci, že červená řepa pomáhá zmírňovat známky stárnutí. Navíc zlepšuje kvalitu i vzhled kůže, vlasů a nehtů.
- Zlepšuje činnost mozku: díky tomu, že konzumace červené řepy oddaluje stárnutí, zmírňuje projevy nemocí jako třeba sklerózy či demence a výrazně pomáhá prokrvit mozek, můžeme obecně říci, že zlepšuje také mozkovou činnost.
S čím kombinovat červenou řepu
Červená řepa je skvělou surovinou, kterou lze použít v mnoha kombinacích a na spoustu způsobů. Nejčastěji se kombinuje s kozím sýrem, balzamikovým octem, dijonskou hořčicí a ořechy. Skvěle se hodí do salátů, takže je výborná s ledovým salátem, jakýmkoliv listovým salátem, rukolou nebo polníčkem. Rozhodně nešlápnete vedle, když k ní přidáte vařenou, nakládanou nebo čerstvou hrušku, jablka nebo křen.
Pečená červená řepa se pak hodí k další pečené zelenině, jako je brambor, dýně, mrkev, petržel, celer nebo batáty. Dochutit ji můžete koprem, česnekem, anýzem, pomerančovou kůrou nebo olivovým olejem.
Červená řepa se používá také do dezertů, jako je brownies nebo muffiny. Skvělá je také řepa po burgundsku, řepová polévka nebo chipsy z červené řepy.
Náš tip: Pokud se rozhodnete vařit či péct z červené řepy, vždy si zvolte jednu výraznější ingredienci a tu doplňte několika málo chuťově méně výraznými, aby se vám chutě netloukly. Červená řepa sama o sobě patří mezi výraznější. Případně se nebojte dochutit ji solí a pepřem.
Recepty s červenou řepou
Jak už jsme zmínili, červená řepa je velmi kreativní surovina, která se hodí do mnoha pokrmů. Připravili jsme si pro vás několik receptů, které jsou vhodné jako rychlý oběd nebo lehčí večeře.
Pečená červená řepa
Pečená červená řepa může fungovat s další pečenou zeleninou jako příloha k masu, určitě se hodí ale i samotná, třeba jen tak posypaná sýrem a ořechy. Samotnou pečenou řepu můžete přidat také do zeleninového nebo čočkového salátu. Důležité je řepu dokonale ochutit a dostatečně upéct.
Co budete potřebovat:
- 6 kusů červené řepy
- 5 stroužků česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce balzamikového octa
- pepř a sůl dle chuti
- čerstvé nebo sušené bylinky, nejlépe tymián a rozmarýn
Postup:
- Řepu omyjte a očistěte, případně oškrábejte škrabkou na brambory
- Rozkrájejte řepu na čtvrtiny a položte kousky na rozložený alobal
- Předejte lehce čepelí nože pomačkané stroužky česneku, zakápněte vše olejem a octem, osolte, opepřete a přidejte bylinky
- Vše zabalte do alobalu a dejte na plech
- Vložte do trouby a pečte na 200 stupňů, dokud řepa nezměkne (cca hodinu)
Salát z červené řepy
Pokud se rozhodnete pro salát z červené řepy, nejprve si řepu uvařte anebo upečte. Také můžete použít řepu nakládanou.
Co budete potřebovat:
- 4 kusy červené řepy
- 1 balení polníčku nebo baby špenátu
- 150 g sýru feta
- hrst vlašských ořechů
- hrst rozinek
- 2 lžíce balzamika
- 2 lžíce olivového nebo oříškového oleje
- 2 lžíce dijonské hořčice
- pepř a sůl na dochucení
Postup:
- Vařenou nebo pečenou řepu rozkrojte vždy na půl a následně nakrájejte na měsíčky
- Nakrájené kousky řepy dejte do mísy, přidejte polníček a promíchejte
- Připravte si zálivku z balzamika, oleje, hořčice, pepře a soli a zalijte jí řepu s polníčkem
- Přidejte ořechy, rozinky a na závěr posypejte sýrem
- Můžete ozdobit čerstvou petrželkou, podávejte s čerstvou bagetkou nebo jen tak
Červená řepa s křenem
Tento rychlý a lehký salátek oceníte zejména k masu, můžete ho ale jíst i samotný. Je velmi chutný, zdravý a zasytí.
Co budete potřebovat:
- 4 kusy vařené nebo sterilizované červené řepy
- kousek křenu dle chuti
- 2 mrkve
- 1 jablko
- šťávu z jednoho citronu
- 2 lžíce octa
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Mrkev, jablko i křen očistěte
- Všechny ingredience nastrouhejte nahrubo a dejte do mísy
- Promíchejte a přidejte citronovou šťávu, ocet, sůl a pepř
- Dochuťte dle libosti, dobře promíchejte a máte hotovo
- Náš tip: můžete přidat ještě piniové oříšky, slunečnicová semínka nebo hrst posekaných kešu ořechů
Červená řepa s kozím sýrem
Připravte si vynikající a super rychlý oběd nebo večeři – připravte si carpaccio z červené řepy s kozím sýrem!
Co budete potřebovat:
- 2 uvařené červené řepy
- 2 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce medu
- 1 lžíci citronové šťávy
- 100 g kozího sýru
- kousek zázvoru (asi 3 cm dlouhý špalíček)
- hrst piniových oříšků
- hrstičku tymiánu
Postup:
- Vařenou červenou řepu nakrájejte na velmi tenká kolečka
- Nastrouhejte si čerstvý zázvor najemno, vymačkejte z něj šťávu a tu použijte do zálivky
- Pokapejte zálivkou ze smíchaného oleje, octa, medu, citronové šťávy a zázvorové šťávy
- Plátky řepy naložte do marinády a nechte přes noc v ledničce
- Následně plátky naskládejte na tác, posypejte rozdrobeným sýrem, opraženými oříšky a nasekaným tymiánem
Nakládaná červená řepa
Nakládaná červená řepa se vždycky hodí. Ať už ji využijete do salátů, jako samostatný salátek třeba k řízku nebo ke karbanátkům, případně ji můžete zobat samotnou jen tak, pro zdraví. Jak ale na to? Poradíme vám.
Co budete potřebovat:
- 4 kg červené řepy
Na nálev:
- 0,5 litr octa
- 1 litry vody
- 50 g soli
- 200 g cukru
- lžíci anýzu , lžíci kmínu, lžíci fenyklu
Postup:
- Všechny ingredience na nálev dejte do hrnce, svařte a nechte odstát přes noc
- Řepu omyjte a uvařte, aby byla poloměkká
- Poté řepu oloupejte a nakrájejte tak, jak se vám líbí – na kolečka, na kostičky, na osminy…
- Vložte kousky řepy do zavařovacích sklenic a zalijte zcezeným nálevem
- Zavíčkujte, sterilizujte a nechte víčkem dolů vychladnout
Věříme, že se vám naše tipy, jak zpracovat červenou řepu, líbily. A kdo by chtěl ještě další recepty, máme pro něj hned dvě dobroty, které z červené řepy rychle a snadno připravíte, ať už potřebujete něco dobrého na oběd nebo rychlou večeři.