Hledáte recept na skvělou domácí sekanou, která se rozplývá na jazyku a ještě dlouho vám leží v hlavě? Pak jste tady správně!
Recept na domácí sekanou jako od maminky
Připravte si půl kila hovězího a půl kila vepřového masa, 2 větší cibule, 2 vajíčka, 5 stroužků česneku, hrst strouhanky, lžičku soli, půl lžičky pepře, hrst čerstvé petrželky, sušenou majoránku nebo oregano.
Jak na to?
- Namelte maso s míchejte ho ve velké míse
- Nakrájejte cibuli najemno a přidejte k masu
- Přidejte prolisovaný česnek
- Přidejte také vajíčka
- Přisypejte sůl, pepř, bylinky, strouhanku
- Předehřejte si troubu na 180 stupňů
- Vše promíchejte, uhněťte a udělejte ze směsi šišku
- Sekanou dejte na pekáč, podlijte ji asi centimetrem vody a dejte péct
- Pečte asi hodinu na 180 stupňů
- Podávejte s vařeným bramborem, bramborovou kaší nebo s čerstvým chlebem
- K sekané bude skvělý také domácí okurkový salát
Náš 1. tip na vylepšení sekané
Připravte si 150 gramů anglické slaniny nakrájené na tenké plátky. Než dáte sekanou péct, celou šišku zabalte postupně do jednotlivých plátků a teprve potom dejte péct. Také můžete koupit špek nebo slaninu v celku, pokrájet ji na malé kostičky a ty přimíchat do masa.
Náš 2. tip na vylepšení sekané
Vylepšete si sekanou tím, že do masa přimícháte na kousíčky nakrájená sušená rajčata naložená v oleji. Také přidejte hrst nasekané čerstvé bazalky. Uvidíte, že sekaná dostane úplně nový rozměr. Takto připravený pokrm podávejte s pečenými brambory nebo přiložte šťouchané brambory.
Náš 3. tip na vylepšení sekané
K sekané si připravte vlastní dip, třeba domácí BBQ omáčku. Je to snadné, stačí, když smícháte 250 gramů rajčatového pyré, dva stroužky prolisovaného česneku, lžičku dijonské hořčice, 2 lžíce olivového oleje, lžičku citronové šťávy, lžičku medu a špetku mleté skořice. Vše důkladně promíchejte a máte hotovo.
Patříte mezi milovníky mletého masa? Máme pro vás další dva tipy na masové recepty, které vám jistě zachutnají.