Mrkev je jedním z nejznámějších a nejrozšířenějších druhů zeleniny, která je běžně dostupná po celý rok. Kromě toho, že má v kuchyni nespočet využití, je také velmi zdravá. Snižuje hladinu cholesterolu, posiluje imunitu i zrak, zpevňuje kosti a dokonce pomáhá i hubnout.
Dušená mrkev pak patří mezi všeobecně nejoblíbenější teplá zeleninová jídla vůbec. Velkým benefitem je i to, že na rozdíl od jiných potravin mrkev neztrácí dušením důležité a dravé látky, ale naopak – dušení mrkvi prospívá. Pojďte se společně s námi podívat na top 5 receptů na dušenou mrkev, kterou si můžete dát jako rychlý oběd nebo zdravou večeři.
Jak na krájení mrkve?
Strouhání nebo krájení, to je oč tu běží! My vám to usnadníme, mrkev k dušení se může jak nastrouhat, tak nakrájet na kolečka, je to úplně jedno a záleží jen na vaší preferenci.
Jak nakrájet velké množství mrkve najednou? Tady jsou naše tipy:
- krájejte mrkev stylem „páky“
- položte si hned několik kousků mrkve vedle sebe a krájejte je všechny najednou
- použijte širší, dlouhý a špičatý nůž, špičku zapíchněte si prkénka a „jedete“
Recepty na dušenou mrkev
Dušená mrkev se dá připravit různě a hned na několik způsobů. My se nejprve podíváme na dušenou mrkev s hráškem, která jistě zachutná vám i vaší rodině.
Dušená mrkev s hráškem
Dušená mrkev s hráškem je super rychlý a super snadný pokrm, který se hodí jak k obědu, tak jako rychlá večeře. jistě zachutná i vám.
Ingredience
- 1 kg mrkve
- 200 g mraženého hrášku
- lžíce hladké mouky
- lžíce másla
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Mrkev omyjte a oloupejte
- Nastrouhejte ji na struhadle na hrubo
- V hrnci si rozehřejte máslo
- Vložte do nej mrkev i hrášek a promíchejte
- Osolte a opepřete, znovu promíchejte
- Zalijte zeleninu asi 250 ml vody a nechte cca 10 minut dusit
- Nakonec zeleninu poprašte hladkou moukou, promíchejte a duste ještě asi 3 minuty
- Podávejte jen tak, případně s vařeným bramborem nebo s vepřovým masem
Dušená mrkev s vepřovým masem
Dušenou mrkev s masem známe všichni už od školky. Je to pochoutka, kterou si hravě uvaříte i doma a jistě si na ní pochutná celá rodina.
Ingredience
- 1 kg mrkve
- 250 g vepřového masa (plec)
- 1 větší cibule
- 2 lžíce smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- sůl a pepř na dochucení
- špetka muškátového oříšku
- voda
- 3 lžíce oleje
Postup
- Mrkev omyjte a oloupejte
- Nastrouhejte ji na struhadle na hrubo
- V hrnci si rozehřejte máslo a přidejte do něj mrkev
- Přilejte asi 100 ml vody
- Nechte vařit do změknutí a pak zaprašte mrkev hladkou moukou, dobře promíchejte
- Přidejte muškátový oříšek a smetanu, promíchejte
- Dochuťte solí a pepřem dle potřeby a nechte ještě tak 2 minuty povařit
- V druhém hrnci si rozpalte olej a nechte na něm zezlátnout cibulku nakrájenou najemno
- Přidejte maso nakrájené na kostičky a nechte ho tzv. zatáhnout
- Přilijte k masu 100 ml vody, promíchejte
- Osolte a opepřete dle chuti a vařte maso do změknutí
- Když je maso měkké, rozmíchejte si 2 lžíce mouky s troškou vody a touto jíškou vše zahustěte
- Na talíř servírujte mrkev a maso zvlášť, podávejte s vařeným bramborem
Dušená mrkev s kuřecím masem
Kdo není fanda vepřového, může vyzkoušet recept na dušenou mrkev s kuřecím masem. Postup je opět velmi rychlý a snadný. Věříme, že si pochutnáte i na této variantě.
Ingredience
- 1 kg mrkve
- 2 kusy petržele
- 2 prsní nebo stehenní řízky
- 1 velká cibule
- 2 lžíce kukuřičné mouky
- sůl a pepř na dochucení
- 3 lžíce oleje
Postup
- Cibuli nakrájejte na kostičky a nechte zezlátnout v pánvi na oleji
- Přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso a nechte ho tzv. zatáhnout
- Přisypejte nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel
- Osolte a opepřete dle chuti
- Podlijte směs trochou vody
- Duste vše pod pokličkou cca 20 minut
- Mouku si s míchejte s troškou vody a touto směsí vše zahustěte
- Dobře promíchejte a duste ještě asi 3 minuty
- Podávejte s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší
Dušená mrkev s bramborem
Nejčastější a nejoblíbenější příloha k dušené mrkvi, ať už ji připravujete s masem nebo jako vegetariánskou verzi, je vařený brambor. Nejlepší je pak petrželkový brambor. Jak na dušenou mrkev s petrželkovým bramborem?
Ingredience a postup
Vyberte si, jestli chcete dušenou mrkev s vepřovým nebo s kuřecím masem a pak postupujte podle receptů výše.
Petrželkový brambor je velmi snadná příloha. Stačí vzít cca 1 kg brambor, omýt, oloupat, rozkrájet na čtvrtiny a dát vařit v osolené vodě cca na 30 minut. Následně slijte vodu, brambory naservírujte na talíř, lehce pomačkejte vidličkou a přelijte rozpuštěným máslem. Poté posypejte nasekanou čerstvou petrželkou a podávejte. Brambory můžete podávat také s čerstvou pažitkou.
Dušená mrkev na másle
Dušená mrkev na másle je super snadný a super rychlý recept, který zachutná každému, kdo má rád pravou a poctivou chuť mrkve. Máslo je totiž nositelem chuti, navíc dodá pokrmu úžasnou krémovou konzistenci.
Ingredience
- 1 kg mrkve
- 250 g másla
- 4 lžíce hladké mouky
Postup
- Mrkev omyjte a nakrájejte na kolečka
- V hrnci rozpusťte máslo a na něm osmahněte nakrájenou mrkev
- Poté mrkev zasypejte moukou a dobře promíchejte
- Povařte cca 2 minuty a pak zalijte mrkev 100 ml vody
- Přiklopte mrkev pokličkou a duste ji, dokud nezměkne
- Na konec můžete mrkev dochutit solí, pepřem nebo cukrem dle potřeby
- Podávajte s bramborem
Líbily se vám naše recepty na dušenou mrkev? Pokud ano, pak vás jistě zaujmou i další dobroty, které z mrkve umíme. Podívejte se na naše tipy a inspirujte se.