Jak na to

Francouzský slaný koláč quiche na 4 způsoby

06.06.2021

Quiche, oblíbený francouzský slaný koláč, který zachutnal i v tuzemské kuchyni. Skvěle se hodí jako lehký oběd nebo večeře, ale ocení ho jistě i hosté, kteří přijdou na návštěvu, blýsknete se na oslavách a klidně si ho můžete vzít sebou i do parku na piknik. Podává se jak teplý, tak studený a připravit lze v mnoha variantách. My pro vás máme recept na základní těsto a pak hned 4 různé tipy, jak udělat ten nejlepší quiche. 

Recept na quiche lorraine

Quiche lorraine, v překladu lotrinský koláč, který pochází s regionu Lotrinsko, je asi nejznámější varianta tohoto slaného koláče. Připravuje se tradičně ze smetany a šunky a my pro vás máme rovnou celý recept.

Recept na univerzální těsto na quiche

Toto těsto můžete použít na jakýkoliv quiche, který se rozhodnete upéct. Na základ budete potřebovat:

  • 200 gramů hladké mouky
  • 150 gramů másla pokojové teploty
  • 50 ml ledové vody
  • špetku soli, špetku moučkového cukru

Náplň do quiche lorraine – co budete potřebovat

  • 4 vejce
  • 250 ml smetany
  • 200 g anglické slaniny
  • jednu malou cibuli
  • 150 g sýru gruyére (můžete nahradit goudou)
  • špetku soli, pepře a muškátového oříšku

Postup 

  1. Začneme těstem – v míse rozmíchejte nebo prsty rozmačkejte mouku a máslo
  2. Přidejte sůl, cukr, vodu a připravte hladké těsto
  3. Těsto vytvarujte do hladké koule, zabalte ji do potravinové fólie a dejte na hodinu odpočinout do ledničky
  4. Poté těsto rozválejte na kruh a dejte do máslem vymazané formy
  5. Dno propíchněte několikrát vidličkou, aby se vám těsto nenafouklo
  6. Dejte ho péct na 10 minut na 190 stupňů do trouby – poté máte těsto na quiche hotové
  7. Během pečení si orestujte na kostičky nakrájenou šunku či slaninu na cibulce na pánvi
  8. Vajíčka, smetanu nastrouhaný sýr a koření rozšlehejte
  9. Ke vzniklé směsi přimíchejte slaninu
  10. Vše nalijte na těsto a dejte péct do trouby na cca 30 minut

 

Další varianty quiche

Univerzální těsto už umíme, quiche lorraine jsme také zvládli. Protože quiche je ale koláč bezmezných možností, pojďme se podívat na další recepty, které vám jistě zachutnají ať už k obědu nebo k večeři!

 Špenátový quiche 

Špenát, ať už mražený nebo čerstvý, je skvělou ingrediencí do slaných koláčů. Je zdravý, chutný a hezky vypadá. Pojďte sis námi upéct špenátový quiche.

Co budete potřebovat na náplň?

  • jedno balení smetanového sýra
  • 100 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 3 vajíčka
  • 300 g špenátových listů
  • 250 g oblíbeného strouhaného sýra
  • 5 jarních cibulek nakrájených na kolečka
  • špetka soli, špetka pepře

Postup přípravy

  1. Smetanový sýr ušlehejte v míse dohladka
  2. K sýru přidejte vejce a ještě šlehejte
  3. Přidejte zbývající suroviny a pořádně promíchejte
  4. Hotovou směs nalijte do připraveného korpusu
  5. Dejte péct do trouby na cca 30 minut na 180 stupňů
  6. Před podáváním nechte koláč 10 minut vychladnout

 

Cibulový quiche 

Cibulový quiche se řadí mezi pochoutky hlavně u Francouzů, jistě ale zachutná i vám. Je snadný, rychlý na přípravu a lehký na trávení. Jak na něj?

Co budete potřebovat?

  • 6 velkých cibulí
  • jednu smetanu na šlehání (33%)
  • 2 vajíčka
  • 2 dcl bílého vína
  • 200 g goudy či jiného sýra dle chuti
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup přípravy

  1. Cibule oloupejte, nakrájejte na kolečka a nechte zpěnit na oleji
  2. Během smažení podlijte cibuli vínem a poduste, dokud se víno neodpaří
  3. Cibuli přendejte do misky, osolte, opepřete, můžete přidat i provensálské bylinky
  4. Do cibulové směsi nastrouhejte připravený sýr, nalijte smetanu a rozšlehaná vajíčka
  5. Hotovou směs nalijte do připraveného korpusu
  6. Dejte péct do trouby na cca 30 minut na 180 stupňů
  7. Před podáváním nechte koláč 10 minut vychladnout

 

Cuketový quiche

Cuketový quiche oceníte hlavně v případě, že se vám doma urodilo dostatek cuketek a vy pořád přemýšlíte, jak je ideálně zpracovat. Vyzkoušejte tento zelený slaný koláč, uvidíte, jak si pochutnáte.

 Co budete potřebovat?

  • 3 malé cukety
  • 1 červenou cibuli
  • 2 vejce
  • 100 ml smetany
  • hrst parmazánu
  • dvě hrsti na kousíčky nakrájeného pršutu
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup přípravy

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno
  2. Nechte cibuli zpěnit na oleji, poté přidejte pršut, na kolečka nakrájenou cuketu a opékejte dozlatova
  3. Stáhněte pánev z ohně a přilijte smetanu
  4. Následně přimíchejte rozšlehaná vajíčka a polovinu z připraveného parmezánu, dobře promíchejte
  5. Hotovou směs nalijte do připraveného korpusu
  6. Na závěr ještě posypejte parmezánem
  7. Dejte péct do trouby na cca 30 minut na 180 stupňů
  8. Před podáváním nechte koláč 10 minut vychladnout

 

Věříme, že se vám naše recepty na slaný francouzský koláč líbily. A pokud byste chtěli ještě další inspiraci, tady je. Jako bonus další dva skvělé recepty na quiche, který se bude hodit jak na oběd, tak jako lehká večeře. Přejeme dobrou chuť! 

Snídaně, Oběd, Hlavní jídlo, Svačina, Všechny

Pohankový quiche s houbami

75 minut 6 porcí
Oběd, Večeře, Svačina, Všechny

Quiche z pak choi

90 minut 6 porcí

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept