Future 50 Foods

Je divoká rýže opravdu rýže a proč byste ji měli využívat v kuchyni?

08.06.2020

Divoká rýže je úžasná a zdravá potravina, která rozhodně stojí za pozornost. A hned na začátek vám prozradíme jedno „tajemství“. Divoká rýže není rýže! Je to semeno vodní trávy z rodu ovsucha (Zizania). Jinak se jí také říká indiánská rýže, což naznačuje, že jejím původem je Severní Amerika. K dostání je ale běžně i u nás a my vám prozradíme, proč byste ji měli zařadit do svého jídelníčku.

Proč zařadit divokou rýži do jídelníčku?

Divoká rýže obsahuje velké množství vitamínů skupiny B-komplex a aminokyselin. Díky tomu si vysloužila post nejvýživnější tradiční obiloviny. Dále pomáhá snižovat cholesterol i vysoký krevní tlak a blahodárně působí na trávicí soustavu. Podporuje totiž jak proces trávení, tak činnost střev. Působí jako přírodní antioxidant a posiluje imunitní systém. Protože obsahuje velmi málo kalorií, ale hodně živin, vřele se doporučuje při dietách a očistných kúrách.

DIvoká rýže patří na seznam Future 50 Foods sestavený značkou Knorr ve spolupráci s WWF (World Wildlife Fund, Světový fond na ochranu přírody). Ten vznikl na základě snahy přiblížit lidem výživově vydatnější zdroje, než na které jsou běžně zvyklí, a ukázat rozmanitější možnosti při vaření.

Co vás o divoké rýži možná překvapí:

  • Tato potravina je známá už více než 12 000 let
  • Domorodci ji sbírají z kánoí, protože roste v mělkých vodách u břehů jezer a řek
  • Pro Indiány dříve tvořila naprostý základ jejich jídelníčku
  • Divoká rýže – na rozdíl od klasické – nezakyseluje organismus
  • Její zrna jsou tmavá a dlouhá a i její chuť se liší od klasické rýže, má jakousi žvýkavou konzistenci

Jak využít divokou rýži běžně v kuchyni?

Právě proto, že chutná jinak, než jsme u rýže zvyklí, nepoužívá se běžně jako samostatná příloha. Jde ale jen o zvyk. Ze začátku tedy doporučujeme smíchat ji s klasickou rýží parboiled v poměru 1:1 a podávat k pokrmům, které máte nejraději. Hodí se do rizota, do salátů, ale zkuste ji třeba k játrům na cibulce nebo k další pochoutce, jako je katův šleh.

Jak divokou rýži ozvláštnit?

Skvělým tipem je třeba šafránové rizoto z divoké rýže, kterou doplníte špetkou šafránu a budete ji vařit v zeleninovém vývaru. Následně můžete přidat i hrst parmazánu, oblíbenou zeleninu nebo maso.

Dalším báječným receptem a tipem na rychlou večeři je divoká rýže na indický způsob. Jak na to? Do vroucí osolené vody dáte lžičku kurkumy, lžičku skořice a až poté přisypete rýži. Tu klasicky uvaříte a poté do ní přimícháte opečenou cibulku, na které opražíte rozinky a kešu oříšky. Nakonec můžete přidat i krevety nebo na plátky nakrájené chorizo.

Naše tipy:

  • Hotovou rýži můžete podávat také s plátkem limetky či pomeranče
  • Skvěle ji dochutí stroužek prolisovaného česneku
  • Velmi se hodí k pokrmům z ryb

Baví vás recepty s rýží? Pak vás jistě potěší následující tipy, které jsou snadné, rychlé, zdravé a skvěle se hodí k divoké rýži. Vyzkoušejte a uvidíte sami! 

Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Veganské čočkové kuličky

40 minut 4 porce
Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Cizrnovo-dýňové kari

35 minut 3 porce

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept