Divoká rýže je úžasná a zdravá potravina, která rozhodně stojí za pozornost. A hned na začátek vám prozradíme jedno „tajemství“. Divoká rýže není rýže! Je to semeno vodní trávy z rodu ovsucha (Zizania). Jinak se jí také říká indiánská rýže, což naznačuje, že jejím původem je Severní Amerika. K dostání je ale běžně i u nás a my vám prozradíme, proč byste ji měli zařadit do svého jídelníčku.
Proč zařadit divokou rýži do jídelníčku?
Divoká rýže obsahuje velké množství vitamínů skupiny B-komplex a aminokyselin. Díky tomu si vysloužila post nejvýživnější tradiční obiloviny. Dále pomáhá snižovat cholesterol i vysoký krevní tlak a blahodárně působí na trávicí soustavu. Podporuje totiž jak proces trávení, tak činnost střev. Působí jako přírodní antioxidant a posiluje imunitní systém. Protože obsahuje velmi málo kalorií, ale hodně živin, vřele se doporučuje při dietách a očistných kúrách.
DIvoká rýže patří na seznam Future 50 Foods sestavený značkou Knorr ve spolupráci s WWF (World Wildlife Fund, Světový fond na ochranu přírody). Ten vznikl na základě snahy přiblížit lidem výživově vydatnější zdroje, než na které jsou běžně zvyklí, a ukázat rozmanitější možnosti při vaření.
Co vás o divoké rýži možná překvapí:
- Tato potravina je známá už více než 12 000 let
- Domorodci ji sbírají z kánoí, protože roste v mělkých vodách u břehů jezer a řek
- Pro Indiány dříve tvořila naprostý základ jejich jídelníčku
- Divoká rýže – na rozdíl od klasické – nezakyseluje organismus
- Její zrna jsou tmavá a dlouhá a i její chuť se liší od klasické rýže, má jakousi žvýkavou konzistenci
Jak využít divokou rýži běžně v kuchyni?
Právě proto, že chutná jinak, než jsme u rýže zvyklí, nepoužívá se běžně jako samostatná příloha. Jde ale jen o zvyk. Ze začátku tedy doporučujeme smíchat ji s klasickou rýží parboiled v poměru 1:1 a podávat k pokrmům, které máte nejraději. Hodí se do rizota, do salátů, ale zkuste ji třeba k játrům na cibulce nebo k další pochoutce, jako je katův šleh.
Jak divokou rýži ozvláštnit?
Skvělým tipem je třeba šafránové rizoto z divoké rýže, kterou doplníte špetkou šafránu a budete ji vařit v zeleninovém vývaru. Následně můžete přidat i hrst parmazánu, oblíbenou zeleninu nebo maso.
Dalším báječným receptem a tipem na rychlou večeři je divoká rýže na indický způsob. Jak na to? Do vroucí osolené vody dáte lžičku kurkumy, lžičku skořice a až poté přisypete rýži. Tu klasicky uvaříte a poté do ní přimícháte opečenou cibulku, na které opražíte rozinky a kešu oříšky. Nakonec můžete přidat i krevety nebo na plátky nakrájené chorizo.
Naše tipy:
- Hotovou rýži můžete podávat také s plátkem limetky či pomeranče
- Skvěle ji dochutí stroužek prolisovaného česneku
- Velmi se hodí k pokrmům z ryb
Baví vás recepty s rýží? Pak vás jistě potěší následující tipy, které jsou snadné, rychlé, zdravé a skvěle se hodí k divoké rýži. Vyzkoušejte a uvidíte sami!