Brambory jsou jednou z nejčastějších příloh. Máme pro vás 5 tipů, jak si tuhle klasiku připravit netradičním, zajímavým a chutným způsobem. Vyzkoušejte naše pečené brambory, šťouchané brambory nebo třeba bramborové lupínky.
Pečené brambory s česnekovým máslem
Pečené brambory mají tu výhodu, že se nemusí škrábat. Samozřejmě se na tento recept hodí ranné brambory. Pouze je důkladně omyjete, rozkrájíte podélně na čtvrtiny a dáte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte asi 45 minut.
Mezitím si připravte 100g másla, 3 stroužky prolisovaného česneku a čerstvé bylinky jako tymián, petrželku, bazalku anebo sušené oregano či rozmarýn. Všechno promíchejte a nandejte na brambory čerstvě vytažené z trouby.
Šťouchané brambory s bylinkami
Jak na šťouchačky? Brambory oloupejte, rozkrájejte a dejte vařit do osolené vody. Mezitím si připravte cibulku, kterou nakrájíte najemno a osmažíte. Také si na kousky nakrájejte slaninu nebo špek, jarní cibulku a čertsvý rozmarýn nebo petržel. Uvařené brambory rozmačkejte vidličkou, přilijte asi 3 lžíce mléka nebo smetany, přidejte cibuli, jarní cibulku, slaninu i bylinky a vše dobře promíchejte.
Náš tip: Skvělý efekt bude mít, když šťouchané brambory budete podávat tvarované v nějaké formičce, díky své konzistenci drží tvar a vypadají takto naservírované velmi dobře. Na závěr ještě dozdobte petrželkou.
Brambory ve slupce se sýrem a smetanou
Vezměte 6 velkých brambor, dobře je omyjte a začněte je od kraje ke kraji podélně rozkrajovat do půlky hloubky bramboru. Rozestupy mezi jednotlivými řezy nechávejte asi půl centimetru. Do vzniklých rozkrojů nasypejte tvrdý strouhaný sýr – může být eidam, ale také třeba parmezán anebo klidně i niva. Brambory opepřete, zakápněte olivovým olejem a dejte na 45 minut péct do trouby.
Mezitím si připravte kelímek zakysané smetany, přidejte do ní špetku soli, špetku pepře a stroužek nebo dva prolisovaného česneku. Dle chuti také můžete dodat nakrájenou pažitku. Vše dobře promíchejte. Jakmile brambory vyndáte z trouby, polijte je touto směsí. Anebo vyzkoušejte také naše zapečené brambory se zeleninou a čedarem.
Bramborový salát
Bramborový salát je dokonale kreativní pokrm, kdy opravdu stačí zapojit jen fantazii a suroviny, které máte zrovna doma. Vyzkoušejte naše báječné recepty na chřestový salát s bramborem a vejci, bramborový salát s rajčátky, cizrnou a koprem, bramborový salát s červenými fazolemi, sušenými rajčaty a čekankou nebo třeba bramborový salát s ananasem! A pokud hledáte recept na klasický bramborový salát, tak ten samozřejmě také máme. Rychlý, snadný, chutný.
Pečené bramborové lupínky
Brambory i se slupkou nakrájíte na tenké plátky, které vyskládáte na plech. Zakápnete je olivovým olejem, posolíte a opepříte. Můžete posypat také strouhaným sýrem. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut, dle tloušťky brambor tak dlouho, dokud nezezlátnou.
Už se vám na brambory sbíhají sliny? Pak pro vás máme ještě další dva parádní recepty, které jsou trošku netradiční, ale o to zajímavější a chutnější. Vyzkoušejte, nebudete litovat.