Není nad pořádnou poctivou domácí polévku! Jedním z klasických českých receptů je česnečka, která poslouží ráno jako vyprošťovák, v poledne jako skvělý oběd a večer jako ideální zahřívací večeře. Jak na ni?
Recept na poctivou domácí česnečku
Potřebovat budete pochopitelně pořádnou dávku česneku, alespoň 10 větších stroužků. Dále 1 bílou cibuli, litr vody a zeleninový bujon, lžíci másla, 1 vajíčko, bobkový list, kmín, majoránku, nové koření, sůl a pepř.
Jak na to?
- Připravte si hrnec a v něm osmahněte na másle nakrájenou cibuli
- Jakmile zezlátne, zalijte ji vodou a přidejte bujón, kmín, bobkový list, nové koření
- Mezitím si prolisujte česnek a přidejte ho do hrnce
- Dle chuti dolaďte majoránkou, pepřem a solí
- Úplně na konec vmíchejte do polévky rozšlehané vajíčko a máte hotovo
Jak česnečku ještě vylepšit?
- Pokud chcete mít polévku hutnější, třeba tak, aby nahradila celý oběd, přidejte do ní několik na kousky nakrájených brambor. Pokud vám brambory zbydou a budete mít chuť na další zajímavý pokrm, vyzkoušejte naše zapečené brambory anebo luxusní bramboráky.
- Také můžete využít krutonky, které si snadno připravíte z jakéhokoli slaného pečiva, které najdete doma. Nakrájíte ho na kostičky a osmahnete na lžičce másla na pánvi. Podávejte až těsně před jídlem, aby se vám v polévce nerozmočily.
- Skvělou vychytávkou je nastrouhaný sýr, který dáte do talíře a následně ho zalijete polévkou. Krásně se rozteče a bude se vám táhnout, což by mohlo bavit hlavně děti.
- Masožravce zase uspokojíte, když ještě na pánvi osmahnete cca 15dkg slaninky nakrájené na kostičky a zasypete jí hotovou polévku.
- Na závěr by neměly chybět čerstvé bylinky, jako je petržel nebo libeček, případně nasekaná pažitka.
Dali byste si spíš hustější polévku? Anebo nějakou ne typicky českou? Pak pro vás máme další dva recepty na výborné polévky, které vám rovněž zachutnají jak k obědu, tak k večeři.