Jak na to

Poctivá rajská omáčka a tři tipy, jak ji ozvláštnit

08.09.2020

Rajská omáčka je sice celosvětově známá a rozšířená, ale typicky patří do české kuchyně. Proto by ji měla každá hospodyňka umět nebo alespoň jednou vyzkoušet. My vám poradíme snadný a rychlý recept, na který si troufne klidně i začátečník.

Recept na rajskou omáčku

Co budete na rajskou potřebovat? Základem jsou pochopitelně rajčata – jedna konzerva loupaných rajčat a jeden větší rajčatový protlak. Potom si připravte jednu velkou bílou cibuli, půllitru hovězího vývaru, 50 gramů másla, 50 gramů hladké mouky, asi 5 kuliček pepře a 5 kuliček nového koření, lžičku mleté skořice, hřebíček, 3 kousky bobkového listu, lžičku čerstvého nebo sušeného tymiánu a trošku octu a cukru na dochucení.

Jak na to? 

  1. V hrnci rozpusťte máslo a nechte na něm zpěnit nakrájenou cibuli
  2. Zlatavou cibuli zasypejte moukou a ještě chvilku smažte
  3. Vložte do hrnce rajčata, promíchejte a směs zalijte vývarem (můžete ale použít i vodu)
  4. Přidejte bobkový list, pepř, nové koření, tymián a skořici, osolte a přiveďte k varu
  5. Následně přidejte protlak a vše dobře promíchejte
  6. Nechte vařit asi 45 minut, poté dochuťte 1 lžící octa a 3 lžícemi cukru
  7. Rajskou omáčku podávajte s těstovinami, houskovým či karlovarským knedlíkem nebo s rýží

 

Náš tip: Vyzkoušejte také recept na rajskou omáčku bez zahuštění. A hned potom můžete jít na rajčatovou polévku

Rajská omáčka s masovými koulemi

Na masové koule budete potřebovat 500 gramů mletého masa, 2 lžíce strouhanky, půl lžičky soli, půl lžičky mletého pepře, špetku uzené papriky a jedno vejce.

Jak na to?

  1. Maso, vajíčko a koření dejte do mísy a důkladně promíchejte
  2. Začněte tvarovat koule, cca velikosti pinpongového míčku
  3. Pokud se vám směs lepí a nedrží při sobě, přidejte strouhanku
  4. Nakonec koule vložte do rajské omáčky a vařte ještě asi 45 minut

 

Jak rajskou omáčku ozvláštnit?

  • Místo octa můžete použít citron, místo konzervovaných rajčat čerstvá a nakonec nezapomeňte všechno doladit čerstvou petrželkou, která omáčku krásně ovoní.
  • Pokud máte rádi vůni koření, přidejte do rajské ještě lžičku mleté sladké papriky a také lžičku papriky uzené. Uvidíte, že omáčka bude mít úplně jiný šmrnc.
  • Jestli chcete rajskou naopak zjemnit, přidejte do ní dvě lžíce zakysané smetany nebo 100ml smetany na šlehání.

Také patříte mezi milovníky rajčat a neumíte si bez nich představit jediné jídlo? Anebo se vám letos zkrátka urodilo a vy nevíte, co s nimi? Pak pro vás máme další dva zajímavé recepty s rajčaty. Jistě vám zachutnají. 

Předkrm, Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Cizrnová socca s pečenou petrželí a rajčaty

40 minut 4 porce
Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Tagliatelle se žlutými rajčaty

30 minut 4 porce

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept