Rajská omáčka je sice celosvětově známá a rozšířená, ale typicky patří do české kuchyně. Proto by ji měla každá hospodyňka umět nebo alespoň jednou vyzkoušet. My vám poradíme snadný a rychlý recept, na který si troufne klidně i začátečník.
Recept na rajskou omáčku
Co budete na rajskou potřebovat? Základem jsou pochopitelně rajčata – jedna konzerva loupaných rajčat a jeden větší rajčatový protlak. Potom si připravte jednu velkou bílou cibuli, půllitru hovězího vývaru, 50 gramů másla, 50 gramů hladké mouky, asi 5 kuliček pepře a 5 kuliček nového koření, lžičku mleté skořice, hřebíček, 3 kousky bobkového listu, lžičku čerstvého nebo sušeného tymiánu a trošku octu a cukru na dochucení.
Jak na to?
- V hrnci rozpusťte máslo a nechte na něm zpěnit nakrájenou cibuli
- Zlatavou cibuli zasypejte moukou a ještě chvilku smažte
- Vložte do hrnce rajčata, promíchejte a směs zalijte vývarem (můžete ale použít i vodu)
- Přidejte bobkový list, pepř, nové koření, tymián a skořici, osolte a přiveďte k varu
- Následně přidejte protlak a vše dobře promíchejte
- Nechte vařit asi 45 minut, poté dochuťte 1 lžící octa a 3 lžícemi cukru
- Rajskou omáčku podávajte s těstovinami, houskovým či karlovarským knedlíkem nebo s rýží
Náš tip: Vyzkoušejte také recept na rajskou omáčku bez zahuštění. A hned potom můžete jít na rajčatovou polévku!
Rajská omáčka s masovými koulemi
Na masové koule budete potřebovat 500 gramů mletého masa, 2 lžíce strouhanky, půl lžičky soli, půl lžičky mletého pepře, špetku uzené papriky a jedno vejce.
Jak na to?
- Maso, vajíčko a koření dejte do mísy a důkladně promíchejte
- Začněte tvarovat koule, cca velikosti pinpongového míčku
- Pokud se vám směs lepí a nedrží při sobě, přidejte strouhanku
- Nakonec koule vložte do rajské omáčky a vařte ještě asi 45 minut
Jak rajskou omáčku ozvláštnit?
- Místo octa můžete použít citron, místo konzervovaných rajčat čerstvá a nakonec nezapomeňte všechno doladit čerstvou petrželkou, která omáčku krásně ovoní.
- Pokud máte rádi vůni koření, přidejte do rajské ještě lžičku mleté sladké papriky a také lžičku papriky uzené. Uvidíte, že omáčka bude mít úplně jiný šmrnc.
- Jestli chcete rajskou naopak zjemnit, přidejte do ní dvě lžíce zakysané smetany nebo 100ml smetany na šlehání.
Také patříte mezi milovníky rajčat a neumíte si bez nich představit jediné jídlo? Anebo se vám letos zkrátka urodilo a vy nevíte, co s nimi? Pak pro vás máme další dva zajímavé recepty s rajčaty. Jistě vám zachutnají.