Zelňačka patří mezi poctivé husté polévky, které zasytí, zahřejí, někdy je využívána i jako vyprošťovák, zelí je totiž plné vitamínů a minerálů. Jak na tu nejlepší zelňačku? Poradíme vám!
Recept na zelňačku
Zelňačka je vlastně velmi snadný recept, přitom udělá spoustu parády. Na přípravu budete potřebovat pochopitelně zelí, ideálně, 500 gramů kysaného. Jednu velkou cibuli, litr a půl zeleninového vývaru nebo vody a k té kostku zeleninového bujónu. Dále 5 lžic oleje nebo másla, 3 lžíce hladké mouky a koření.
Připravte si 2 lžíce mleté sladké papriky, můžete použít i uzenou, dále 3 lístky bobkového listu, 7 kuliček nového koření, lžičku drceného kmínu, půl lžičky mletého pepře a půl lžičky soli. Masožravci nevynechají 2 kusy pořádné pikantnější klobásy.
Jak na to?
- Zelí slijte a dobře propláchněte
- Dejte ho do hrnce a přidejte bobkový list, kmín, nové koření a vývar (nebo vodu)
- Přiveďte k varu a vařte, dokud zelí nezměkne
- Přidáváte-li klobásu, nejprve si ji nakrájejte na kolečka a orestujte na cibulce a na sádle
- Pak ji zasypejte moukou a vytvořte jíšku
- Přidejte papriku a dobře promíchejte, pak přidejte do hrnce k zelí
- Dolaďte dle vlastní chuti solí a pepřem a nechte ještě deset minut povařit
- Podávejte dozdobené čerstvou petrželkou a s křupavým chlebem
Náš tip: Na zjemnění přidejte 100ml smetany na šlehání anebo 4 lžíce zakysané smetany. A jako bonus pro vás máme ještě další recept na zelňačku.
Jak zelňačku ještě vylepšit?
- Pokud chcete zelňačku ještě trošku ozvláštnit, přidejte na závěr 3 plátky chilli papričky
- Potřebujete-li hustý a opravdu sytý pokrm, přidejte do polévky ještě pár malých ranných brambůrků
- A jestli toužíte po ještě zeleninovějším pokrmu, přidejte řapíkatý celer nebo čerstvé rajče
- Místo klobásy můžete použít slaninové chipsy, kterými překvapíte a určitě nešlápnete vedle
A jestli vás naše klasická zelňačka zaujala, mohly by vás zajímat i další recepty, které obsahují zelí. Pojďme na to!