Pórek je další superpotravina, které by rozhodně neměla chybět ve vaší kuchyni. Co je na něm zvláštního? Je zdravý úplně celý! Má léčivé i preventivní účinky, posiluje imunitu a kdysi byl dokonce používán jako „protijed“ při otravě alkoholem. Dnes platí za přírodní antibiotikum. Jaké je jeho využití a proč byste ho měli zařadit do vašeho jídelníčku?
Pórek léčí střeva i pleť
Pórek je skvělým antioxidantem, který navíc působí proti plísním i proti bakteriím. Skvěle čistí žaludek, takže ho můžete využít na bolesti břicha, při nadýmání i při celkové očistě. Dostane z vás doslova všechno – a to jak z těla, tak z krve. Při pravidelné konzumaci vám pomůže i snížit cholesterol v krvi nebo přispěje k lepší a čistější pleti. Zkrátka se na něj můžete spolehnout při celkové detoxikaci organismu.
Náš tip: Zelenou část pórku rozhodně nevyhazujte! Ta totiž oproti části bílé obsahuje dvakrát tolik vitamínů A, B, C a E, navíc právě ona má největší čisticí účinky pro vaše tělo. Využijete ji například při přípravě pórkové polévky.
Chcete zhubnout? Jezte pórek
Kromě toho, že vás pórek zbaví všech škodlivin a vyčistí střeva, což samo o sobě může znamenat nějaké to kilo dolů, obsahuje sám o sobě velmi málo tuků i cukrů, naopak je tvořen z 90 % jen vodou. Řadí se tak mezi potraviny vhodné ke konzumaci při redukčních kúrách.
A to jak v tepelně upravené, tak v čerstvé a chrupavé formě. Když si k večeři naservírujete šopský salát, do kterého zamícháte právě kousek mladého pórku, uděláte tak dobře nejen svým chuťovým buňkám i žaludku, ale ručička váhy půjde přeci jen o kousek doleva. Stejně tak ho můžete použít jako posyp na další zeleninové pokrmy, jako jsou třeba cuketové placky.
Jak lahodně pórek využít v kuchyni?
Pórek nejčastěji využíváme do přípravy „číny“. V kombinaci s kuřecím masem, smetanou a rýží je skvělý. Pokud ho máte raději čerstvý, hodí se výborně do pomazánek. No a jestli jste spíš na maso, zeleninka vám moc neříká, ale lákají vás jeho zdravotní účinky? Je to snadné, nakrájejte bílou část na asi čtyřcentimetrové válečky, ty na chvilku povařte ve vroucí vodě, následně je obalte slaninou a dejte zapéct se čtvrtkami brambor. Pro ještě lepší chuť zalijte připravené suroviny omáčkou z dijonské hořčice smíchané se smetanou a trochou nastrouhaného parmezánu.
Určitě také vyzkoušejte náš recept na pórkovou polévku, která vás zahřeje i zasytí. Pórek ale samozřejmě můžete zahrnout i do dalších podobných pokrmů, skvělý je i v klasickém vývaru nebo jím můžete ozvláštnit například chřestovou polévku.
Hledáte inspiraci na zdravé a chutné pokrmy? Vyzkoušejte i naše další recepty.