Falafel je vege pochoutka, která k nám přišla z Egypta. Jde o smaženou kuličku nebo placičku z cizrny, která se stala na Blízkém východě tradičním pokrmem. Jak si tuhle dobrotu připravit? Máme pro vás recept.
Recept na falafel z cizrny
Připravte si doma křupavý falafel, je snadný a hodí se skvěle jako rychlá svačina, ale můžete ho podávat i k obědu nebo k večeři. Ideální bude s pita chlebem, ale také ho můžete zabalit do pšeničné nebo kukuřičné tortilly. K tomu si připravte zeleninový salátek z ledového salátu, ředkviček, rajčátek a balzamika. Salát můžete přiložit k falafelu anebo ho zabalit spolu s falafelovými kuličkami do tortilly.
Náš tip: Také můžete falafel doplnit salátem z polníčku a podávat na cizrnovém humusu.
Připravte si falafelový dip
Falafel je hodně chuťově výrazný a kořeněný, proto je příjemné si ho zjemnit nějakým dipem. Nejlépe se k němu hodí dip jogurtový nebo smetanový. Úplně nejlepší recept je takový, že smícháte bílý jogurt a zakysanou smetanu v poměru 1:1. Přidejte hrst nasekané petrželky, jeden stroužek utřeného česneku, špetku soli, špetku pepře a pár kapek limetky.
Proč si zamilovat falafel?
Falafel, protože je dělaný z cizrny, je skvělým zdrojem proteinů a vlákniny. Oblíbili si ho hlavně vegetariáni a vegani. Falafel vás rychle a na dlouhou dobu zasytí a nemáte po něm zbytečné chutě na sladké. Navíc obsahuje vitamíny a minerály, jako jsou mangan, měď nebo foláty.
Pokud se vám líbily naše tipy na falafel, jistě si zamilujete i další recepty na cizrnové pochoutky. Tady jsou!