Myslíte si, že je bramborák je obyčejný a nezábavný pokrm? My vám ukážeme, že to vůbec nemusí být pravda. Podívejte se na náš recept na bramborák, ale i na další tipy, jak je vylepšit nebo co k nim podávat, aby z nich byl parádní oběd nebo večeře.
Recept na bramboráky
Připravte si kilo brambor, 2 vejce, 5 stroužků česneku, hrst majoránky, sůl a pepř na dochucení a sádlo na smažení.
Jak na to?
- Brambory oloupejte, omyjte, osušte a nastrouhejte
- Vymačkejte z nich přebytečnou vodu, kterou vylijte
- Dejte nastrouhané brambory do mísy, kam přidejte vajíčka, česnek i koření
- Všechno důkladně promíchejte
- Na mírnějším plameni rozpalte sádlo, poklaďte na něj placky a opatrně smažte dozlatova
- Pokud se vám zdá, že bramboráky obsahují moc tuku, vysušte je ubrouskem
Náš tip: Bramborák můžete podávat s kysaným zelím, osmahnutou anglickou slaninkou nakrájenou na kostičky nebo jen zasypané strouhaným sýrem.
Cuketové bramboráky se žampiony
Tahle dobrota je naprosto skvělá v tom, že ji lze připravovat na teflonové pánvi zcela bez tuku. Stačí vám nachystat brambory stejně jako na bramboráky (strouhejte je nahrubo) a k nim nastrouhat jednu cuketu (také nahrubo). Poté přidejte na plátky nakrájené oloupané žampiony a udělejte malé placky.
Pečte dozlatova a podávejte se zakysanou smetanou, kterou doladíte solí, pepřem, nastrouhaným sýrem a utřeným česnekem. Můžete přidat i špetku chilli nebo mleté červené papriky.
Náš tip: Protože jsou bramboráky celkem tučným pokrmem, je dobré si jejich chuť trošku zjemnit přílohou. Doporučujeme například na čtvrtiny nakrájené rajče nebo rovnou rajčatový salát či rychlý okurkový salát.
Bramboráky jsou parádní přílohou pro mnoho pokrmů. Teď už víte, jak na ně. Vyzkoušejte taky obměnu – bramboráky s červeným zelím. A potom také určitě vyzkoušejte recept na ty nejlepší zelné placky.