Future 50 Foods

Rostlinné klíčky a jejich využití

12.11.2019

Již před mnoha tisíci lety používali čínští lékaři klíčky jako léčivo kvůli jejich extrémně vysokému obsahu vzácných živin. Proces klíčení dokáže zdvojnásobit až ztrojnásobit nutriční hodnotu rostliny. Díky tomu se klíčky dostaly na seznam 50 potravin budoucnosti (F50F), o nichž jsme již psali zde.

Co se děje se semeny během klíčení?

Při klíčení zrna přijímají vodu, dochází k aktivizaci enzymů a štěpení organických látek. Škrob se štěpí na sacharidy, bílkoviny na aminokyseliny a tuky se přemění ve volné mastné kyseliny. Obsah vitamínů a minerálních látek při tomto procesu výrazně vzrůstá. Semena však při klíčení potřebují vlhko a teplo, čímž se zvyšuje riziko růstu plísní a bakterií. I přesto jejich nutriční hodnota výrazně převyšuje možná rizika.

Naklíčená sója, fazole, cizrna i mungo klíčky

  • Fazole jsou oblíbeným zdrojem bílkovin, dokážou nahradit i maso. Naklíčené však mají až trojnásobnou nutriční hodnotu a je zlepšena jejich stravitelnost. Výborné jsou v kombinaci s omáčkami, dresinkem, časté je využití do polévek a salátů.
  • Sója má vysoký obsah bílkovin, provitaminu A, vitamínů skupiny B, vitamínu E, K, biotinu a spoustu minerálních látek. Sójové klíčky posilují nervový systém, krevní oběh a jsou prospěšné proti rozvoji civilizačních chorob.
  • Cizrna má zvláštní lahodnou jemnou ořechovou chuť a vysoký obsah bílkovin. Lze z ní vyrobit pomazánky (známý hummus), může být skvělou přílohou téměř k čemukoli, hodí se do polévek i salátů. Naklíčená je ještě chutnější, klíčky jí dodají křupavost.
  • Mungo klíčky jsou jedny z nejoblíbenějších. Umí posílit imunitu i psychiku, svým obsahem cenných živin dobře fungují proti překyselení organismu. Ideální jsou v syrovém stavu do salátů či jako přídavek do všech možných jídel.

Snadné domácí nakličování

Máte chuť vyrobit si doma tuto potravinovou bombu plnou vitamínů, minerálů, enzymů a energie? Je to velmi jednoduché. Připravte si zavařovací sklenici s víčkem, jemné plátýnko a gumičku. Podrobný návod najdete kdekoli na internetu, doba klíčení se mírně liší podle druhu. Klíčky důkladně před konzumací omyjte studenou vodou a vyvarujte se shnilých kousků. Naklíčit můžete leccos, ale semena pro klíčení volte vždy v prvotřídní bio kvalitě.

Naklíčená vojtěška (Alfa alfa) ideální pro děti

Nutričním pokladem je naklíčená vojtěška, obsahuje velké množství bílkovin, vitamínů, minerálů, správný poměr vitamínu C a železa, betakaroten a chlorofyl. Jemné křupavé výhonky pomohou zpestřit váš jídelníček během zimního období a dodají cenné čerstvé živiny. Přidat je lze do salátů, polévek, děti milují sendviče s vojtěškou nebo chleba s pomazánkou posypaný jejími klíčky.

Nabízíme vám recepty, kde můžete klíčky skvěle uplatnit, pochutnat si a zároveň posílit zdraví své i ostatních strávníků.

 

 

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept