Švestkový koláč, ať už zvolíte jakoukoli variantu, patří neodmyslitelně do české kuchyně. Symbolizuje konec léta, voní vzpomínkami na prázdniny a připomíná víkendy u babičky. Pojďte se s námi podívat na 5 nejlepších receptů na švestkový koláč.
Švestkový koláč s drobenkou
Ingredience
Na těsto budete potřebovat:
- hrnek hladké mouky
- hrnek polohrubé mouky
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 vajíčko
- prášek do pečiva
Na drobenku budete potřebovat:
- 1/2 hrnku hrubé mouky
- 1/2 hrnku cukru krystal
- 50 g másla
A samozřejmě si připravte švestky, které omyjte, rozpulte a vypeckujte.
Postup
- Všechny ingredience, které máte připravené „na těsto“, dejte do mísy a promíchejte.
- Připravte si plech, který vymažte a vysypejte hrubou moukou nebo vyložte pečícím papírem.
- Těsto nalijte na plech a nandejte na rozpůlené švestky.
- Švestky posypejte drobenkou.
- Dejte péct na 180°C asi na 30 minut.
Švestkový koláč s mákem
Ingredience
- 250 g polohrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 1 prášek do pečiva
- 1 skořicový cukr
- 2 vajíčka
- 1 dl vody
- 2 dl oleje
- 100 g mletého máku
- A samozřejmě si připravte švestky, které omyjte, rozpulte a vypeckujte.
Postup
- Mouku dobře promíchejte s práškem do pečiva, poté přidejte všechny ostatní ingredience (kromě skořicového cukru).
- Vše dobře promíchejte a vytvořte tak hladké těsto.
- Připravte si plech, který vymažte a vysypejte hrubou moukou nebo vyložte pečícím papírem.
- Těsto nalijte na plech a pak posypejte mákem.
- Poté poklaďte na těsto švestky, ty nakonec posypejte skořicovým cukrem.
- Plech vložte do trouby a pečte na 180 °C asi 30 minut.
Švestkový koláč s tvarohem
Ingredience
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 g cukru krupice
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 5 vajec
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- lžíce moučkového cukru
- A samozřejmě si připravte švestky, které omyjte, rozpulte a vypeckujte.
Postup
- Žloutky vyšlehejte s cukrem do husté pěny.
- Přidejte tvaroh a rozpuštěné máslo a všechno dobře promíchejte.
- Smíchejte si mouku s práškem do pečiva a přimíchejte k hotové směsi.
- Vyšlehejte si z bílků a soli sníh, který jemně vmíchejte do hotové směsi.
- Připravte si plech, který vymažte a vysypejte hrubou moukou nebo vyložte pečícím papírem.
- Těsto vlijte na plech a poklaďte ho švestkami.
- Plech vložte do trouby a pečte na 180 °C asi 45 minut.
- Po vyndání z trouby posypejte koláč moučkovým cukrem.
Švestkový koláč s pudinkem
Ingredience
Na těsto budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 75 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 125 g másla
-
1 vajíčko
-
špetku soli
Na náplň budete potřebovat:
- 250 ml mléka
- 250 ml smetany
- 50 g másla
- 3 vajíčka
- 80 g cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 balíček vanilkového pudingu
- A samozřejmě si připravte švestky, které omyjte, rozpulte a vypeckujte.
Postup
- Smíchejte si mouku s kypřícím práškem a dobře promíchejte.
- Přidejte cukr, sůl, máslo i vajíčka a vypracujte hladké těsto.
- Připravte si dortovou formu, kterou vymažete máslem.
- Těsto vytvarujte do formy tak, aby mělo i okraje (stejně velké jako dortová forma).
- Švestky rovnoměrně rozložte na těsto.
- Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si náplň.
- Do misky nalijte asi 5 lžic mléka a v tom rozšlehejte 3 vajíčka, 2 lžíce hladké mouky a puding.
- Zbylé mléko smíchejte se smetanou, máslem a cukrem a dejte vařit.
- Jakmile bude směs vařit, přilijte do ní rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání vařte na mírném plameni do zhoustnutí.
- Hotový krém nalijte na švestkami vyskládané těsto.
- Vložte do trouby a pečte cca hodinu.
Švestkový koláč kynutý
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 65 g cukru
- 250 ml mléka
- 125 g másla
- 1 kostka droždí
- špetka soli
- 5 lžic cukru krystal na posypání
- A samozřejmě si připravte švestky, které omyjte, rozpulte a vypeckujte.
Postup
- V míse si smíchejte mouku, cukr a sůl
- Ohřejte mléko, následně do něj rozdrobte droždí a přidejte změklé máslo.
- Tekutou směs přilijte do mísy k mouce a vypracujte hladké těsto.
- Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout 30 minut.
- Následně těsto prohněťte, vyválejte a rozprostřete na předem vymazaný a vysypaný plech.
- Na těsto poklaďte švestky, lehce je prsty zatlačte do těsta.
- Takto nechte koláč ještě 30 minut kynout.
- Následně pečte 45 minu na 200°C.
- Po vytažení z trouby posypejte koláč cukrem krystal a můžete podávat.
Věříme, že se vám naše recepty na švestkový koláč líbily! Pokud ano, máme pro vás ještě další dva tipy, jak využít švestky v kuchyni, jako bonus. Připravte si skvělý oběd nebo lahodný dezert.