Sezónní tipy a triky

Švestkový koláč na 5 způsobů: Kynutý, s drobenkou, mákem, tvarohem a pudinkem

07.08.2021

Švestkový koláč, ať už zvolíte jakoukoli variantu, patří neodmyslitelně do české kuchyně. Symbolizuje konec léta, voní vzpomínkami na prázdniny a připomíná víkendy u babičky. Pojďte se s námi podívat na 5 nejlepších receptů na švestkový koláč.

Švestkový koláč s drobenkou 

Ingredience

Na těsto budete potřebovat: 

  • hrnek hladké mouky
  • hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 vajíčko
  • prášek do pečiva

Na drobenku budete potřebovat: 

  • 1/2 hrnku hrubé mouky
  • 1/2 hrnku cukru krystal
  • 50 g másla

A samozřejmě si připravte švestky, které omyjte, rozpulte a vypeckujte.

Postup

  1. Všechny ingredience, které máte připravené „na těsto“, dejte do mísy a promíchejte.
  2. Připravte si plech, který vymažte a vysypejte hrubou moukou nebo vyložte pečícím papírem.
  3. Těsto nalijte na plech a nandejte na rozpůlené švestky.
  4. Švestky posypejte drobenkou.
  5. Dejte péct na 180°C asi na 30 minut.

 

Švestkový koláč s mákem

Ingredience

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 skořicový cukr
  • 2 vajíčka
  • 1 dl vody
  • 2 dl oleje
  • 100 g mletého máku
  • A samozřejmě si připravte švestky, které omyjte, rozpulte a vypeckujte.

Postup

  1. Mouku dobře promíchejte s práškem do pečiva, poté přidejte všechny ostatní ingredience (kromě skořicového cukru).
  2. Vše dobře promíchejte a vytvořte tak hladké těsto.
  3. Připravte si plech, který vymažte a vysypejte hrubou moukou nebo vyložte pečícím papírem.
  4. Těsto nalijte na plech a pak posypejte mákem.
  5. Poté poklaďte na těsto švestky, ty nakonec posypejte skořicovým cukrem.
  6. Plech vložte do trouby a pečte na 180 °C  asi 30 minut.

 

Švestkový koláč s tvarohem

Ingredience

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200 g cukru krupice
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 5 vajec
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • lžíce moučkového cukru
  • A samozřejmě si připravte švestky, které omyjte, rozpulte a vypeckujte.

Postup

  1. Žloutky vyšlehejte s cukrem do husté pěny.
  2. Přidejte tvaroh a rozpuštěné máslo a všechno dobře promíchejte.
  3. Smíchejte si mouku s práškem do pečiva a přimíchejte k hotové směsi.
  4. Vyšlehejte si z bílků a soli sníh, který jemně vmíchejte do hotové směsi.
  5. Připravte si plech, který vymažte a vysypejte hrubou moukou nebo vyložte pečícím papírem.
  6. Těsto vlijte na plech a poklaďte ho švestkami.
  7. Plech vložte do trouby a pečte na 180 °C  asi 45 minut.
  8. Po vyndání z trouby posypejte koláč moučkovým cukrem.

 

Švestkový koláč s pudinkem

Ingredience

Na těsto budete potřebovat: 

  • 250 g hladké mouky
  • 75 g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 125 g másla
  • 1 vajíčko
  • špetku soli

Na náplň budete potřebovat: 

  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany
  • 50 g másla
  • 3 vajíčka
  • 80 g cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • A samozřejmě si připravte švestky, které omyjte, rozpulte a vypeckujte.

Postup

  1. Smíchejte si mouku s kypřícím práškem a dobře promíchejte.
  2. Přidejte cukr, sůl, máslo i vajíčka a vypracujte hladké těsto.
  3. Připravte si dortovou formu, kterou vymažete máslem.
  4. Těsto vytvarujte do formy tak, aby mělo i okraje (stejně velké jako dortová forma).
  5. Švestky rovnoměrně rozložte na těsto.
  6. Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si náplň.
  7. Do misky nalijte asi 5 lžic mléka a v tom rozšlehejte 3 vajíčka, 2 lžíce hladké mouky a puding.
  8. Zbylé mléko smíchejte se smetanou, máslem a cukrem a dejte vařit.
  9. Jakmile bude směs vařit, přilijte do ní rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání vařte na mírném plameni do zhoustnutí.
  10. Hotový krém nalijte na švestkami vyskládané těsto.
  11. Vložte do trouby a pečte cca hodinu.

 

Švestkový koláč kynutý

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 65 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 125 g másla
  • 1 kostka droždí
  • špetka soli
  • 5 lžic cukru krystal na posypání
  • A samozřejmě si připravte švestky, které omyjte, rozpulte a vypeckujte.

Postup

  1. V míse si smíchejte mouku, cukr a sůl
  2. Ohřejte mléko, následně do něj rozdrobte droždí a přidejte změklé máslo.
  3. Tekutou směs přilijte do mísy k mouce a vypracujte hladké těsto.
  4. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout 30 minut.
  5. Následně těsto prohněťte, vyválejte a rozprostřete na předem vymazaný a vysypaný plech.
  6. Na těsto poklaďte švestky, lehce je prsty zatlačte do těsta.
  7. Takto nechte koláč ještě 30 minut kynout.
  8. Následně pečte 45 minu na 200°C.
  9. Po vytažení z trouby posypejte koláč cukrem krystal a můžete podávat.

 

Věříme, že se vám naše recepty na švestkový koláč líbily! Pokud ano, máme pro vás ještě další dva tipy, jak využít švestky v kuchyni, jako bonus. Připravte si skvělý oběd nebo lahodný dezert. 

Dezert, Hlavní jídlo, Všechny

Ovocné tvarohové knedlíky

40 minut Zvol velikost porce porcí
Dezert, Všechny

Švestkový koláč s tvarohem

90 minut 1 porce

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept